Provokacije u Srebrenici i Višegradu uz četničke pjesme i defile (VIDEO)

Vijesti 06. jan. 202023:58 > 07. jan. 2020 00:04
Podijeli:
Izvor: Screenshot

Badnje veče i ove godine u Srebrenici nije proteklo mirno. Gradom, ali i pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su sahranjene žrtve genocida, prošla je kolona uz glasno puštanje četničkih pjesama. U Višegradu, je također, bilo provokacija - defile Ravnovorskog pokreta uz pucnje i četničke pjesme.

Osim praznične atmosfere, Badnje veče u nekoliko bh. gradova je proteklo u znaku defilovanja grupa građana sa provokativnim simbolima i skandiranjem pjesama kojima se veličaju pripadnici Ravnogorskog pokreta. Snimci iz Srebrenice, Bratunca i Višegrada su se velikom brzinom proširili po društvenim mrežama.

Prvo su se pojavili snimci iz Srebrenice na kojima je prikazana kolona vozila koja je prošla i pored Memorijalnog centra u Potočarima, dok se čuje pjesma “To Srpkinja samo rađa”. Kolona sa automobilima je, kako se navodi, produžila i do Bratunca.

Reagovao je bivši načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković koji je na Facebooku napisao da ne može više da šuti.

“Za razliku od prošlog 6. januara evo šutio sam do sad. Vele Ćamil diže tenzije bez razloga, to su narodne pjesme i vjerski praznik. Zaista sam mislio da će naša reakcija od prošle godine uticati na one koji su vjerski praznik rođenja Isusovog pretvorili u fašističko orgijanje uz četničke pjesme. Ali eto ne mogu kad čujem ovu “Čiča Draža” dižu mi se tenzije!!”, naveo je Duraković.

Predsjednik Memorijalnog centra Potočari, Emir Suljagić, naveo je da ovakvi primjeri podsjećaju zašto je bitno sačuvati instituciju kao što je Memorijalni centar s obzirom na okruženje u kojem se nalazi.

“A ovako su pravoslavni vjernici iz Bratunca i Srebrenice obilježili Badnje veče i pronijeli Badnjak pored mezarja
@SrebrenicaMC. Ako vas ovo ne vrijeđa, ako moram objašnjavati zašto je bitno sačuvati i konsolidovati ovu instituciju u ovako neprijateljskom okruženju – halal vjera”, naveo je Suljagić na Twitteru.

Aleksandar Saša Brezar je također naveo da se sa ovakvom praksom mora prestati jer je “daleko od pravih vrijednosti Božića, naprotiv”.

Još jedan snimak koji je objavljen na društvenim mrežama snimljen je u Višegradu. Na snimku se vide pripadnici Ravnogorskog pokreta koji su u koloni prodefilovali Višegradom i uz guslarske pjesme i pucnjeve pronijeli badnjak kroz grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad