Američki analitičar: SAD što hitnije da postavi predstavnika za BiH

Vijesti 07. jan 202018:31 > 18:47
Reuters/Jonathan Ernst

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nedavno opisao Bosnu i Hercegovinu kao "tempiranu bombu" i izrazio duboku zabrinutost za Europu, zbog povratnika iz Sirije, ali u stvarnosti, prava prijetnja u BiH ne dolazi iz vjerskog ekstremizma već iz unutrašnjih etničkih podjela i destabilizirajuće uloge vanjskih faktora, piše ugledni američki analitičar Centra za analizu europske politike Janusz Bugajski.

Glavni problem Bosne i Hercegovine prema Januszu Bugajskom je taj što srbijanske i hrvatske vlasti nisu u potpunosti prihvatile BiH kao legitimnu i suverenu multietničku državu. U analizi ovog uglednog američkog anlitičara navodi se i sve veći uticaj uticaj Rusije, ali i da će odlazak njemačke kancelarke Angele Merkel i izlazak Velike Britanije iz EU doprinijeti manjku podrške za integrisanu bh. državu, pogotovo ako francuski predsjednik nastavi sa svojim “popustljivim pristupom” prema Vladimiru Putinu. Uz negativnu ulogu susjeda, stabilnost BiH ovisi isključivo o SAD-u, upozorio je Bugajski koji predlaže i imenovanje novog američkog predstavnik za BiH, koji bi se fokusirao na tri stvari:

Prva je izgradnja moderne države sa reformisanim izbornim zakonodavstvom u skladu sa EU standardima, gdje etnički identitet ne bi prevladao nad građanskim u trci za pozicije.

Drugo, specijalni predstavnik bi se fokusirao na izgradnju legitimnih institucija gdje vladavina zakona mora osigurati razdvajanje pravosudnog sistema od političkih interesa.

Treći cilj bio bi konsolidacija koraka na putu ka članstvu u NATO-u jer za Bugajskog Program Reformi, koji je nedavno potpisalo tročlano Predsjedništvo, u biti je prvi Godišnji nacionalni plan koji stavlja Bosnu i Hercegovinu na put prema članstvu.

Za N1 Bugajski kaže:

“Specijalni izaslanik bi se trebao baviti pitanjima između entiteta, ustavnim pitanjima, izbornim zakonom, investicijama…”

No interes Evrope slabi, zbog čega je nepohodna jača uloga SAD. Zašto novi američki predstavnik, pored Matthewa Palmera, koji je odlukom američkog državnog sekretara imenovan specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan, u interevju za N1 Bugajski je ranije pojasnio “jer treba neko da se bavi konkretnim problemima u BiH”.

Američki analitičar navodi i kako Moskva igra značajnu ulogu, u odbrani bh. “kvazi-separatističkog” entiteta Republika Srpska na međunarodnoj sceni, te upotrebljava Balkan kao strateško sredstvo da bi potkopala povezanost Zapada kroz RS i nacionaliste u HDZ-u. Zarobljeni u sredini, Bošnjaci bi se također mogli radikalizirati, kroz sekularni nacionalizam i to je odgovor zašto SAD sa saveznicima moraju odlučnije djelovati.

Dok Bugajski smatra kako stabilnost BiH ovisi isključivo o SAD-u, regionalni urednik BIRN-a Srećko Latal komentira kako je u ovom trenutku nejasna vanjska politika SAD pa i u odnosu na Zapadni Balkan. I da stabilizirajućeg efekta nema, naprotiv, obzirom na probleme koji postoje na globalnoj sceni uz slabljenje EU, zaključuje Latal i dodaje kako stabilnost treba tražiti prije svega u unutarnjim odnosima i od nas samih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad