MUP RS se oglasio uoči proslave 9. januara

Vijesti 08. jan 202008:39 > 08:48
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska povodom proslave 9. januara, preduzima pojačane mjere bezbjednosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Iz MUP-a RS su pozvali građane da dođu u Banjaluku, te da proslave u miru i dostojanstveno. 

“Građani koji budu željeli da prate svečani defile koji će u četvrtak, 9. januara 2020. godine biti održan u Banjaluci savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokumen”, navode iz MUP-a RS.

U cilju preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom nastupajućih praznika, ministar unutrašnjih poslova RS izdao je naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području ovog bh. entiteta, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa dana 9. januara 2020. godine od 00,00 do 24,00 sata.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za navedene dane neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

Također, kako navde u saopštenju, u cilju bezbjednosti učesnika povodom proslave 9. janura, zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase, osim teretnih vozila javnih i komunalnih službi i vozila koja će biti angažovana na aktivnostima povodom obilježavanja svečanosti, i to 9. januara 2020. godine, u periodu od 7:00 do 19:00 sati, u svim ulicama na teritoriji grada Banjaluka, izuzev ulica na magistralnom putu M-I 108 Bulevar vojvode Stepe Stepanovića, Bulevar vojvode Petra Bojovića, Bulevar srpske vojske, Knjaza Miloša, Branka Popovića (istočni tranzit) i magistralnom putu M-I 101 Manjačkih ustanika, Omladinska, Krajiških brigada (zapadni tranzit).

Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte, kao i građane podsjećaju da je u cilju bezbjednosti učesnika, 9. januara na području grada Banjaluka zabranjena upotreba dronova.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, je izjavio da je “insistiranje vlasti RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno”.

Također, istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Pozvao je visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da, kako je naveo, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima, reaguje i poduzme sankcije protiv organizatora obilježavanja 9. januara kao dana entiteta, zbog kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira u našoj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad