Mesić za N1 o Franji Tuđmanu, Muhamedu Zuliću i demokršćanskom HDZ-u Hrvatske

Vijesti 08. jan 202015:48 > 20:21
N1

Nakon pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj došlo je do velikih previranja na desnoj strani političkog spektra Hrvatske, pogotovo u HDZ-u. Stjepan Mesić u Pressingu je dao svoj komentar.

“Velika su previranja, veliki sukobi. Traži se krivac, ali ne trebaju tražiti krivca. Oni moraju konstatirati činjenice i tražiti izlaz. O čemu se radi u HDZ-u, bio sam prvi glavni tajnik te stranke. Znam mnogo o HDZ-u. Govori se kako je to demokršćanska stranka. A vama mogu reći, to Tuđman nikad nije rekao. Sada se pozivaju na Tuđmana, da je on to rekao – on to nije rekao. Na jednoj sjednici predsjendištva, Jure Radić je rekao Tuđmanu – slušajte, vi ste genijalno sačinili program HDZ-a, baziran na državotvorstvu Ante Starčevića, mirotvorstvu Stjepana Radića i socijalnom elementu ljevice. Bilo bi dobro da stavimo i demokršćanstvo. Tuđman je tu eksplodirao, i rekao to mi više nikada nemojte govoriti. Prije svega, demokršćanstvo u Hrvatskoj nije imalo veliku podršku, kad je 98 posto imao HSS. Drugo, ja ne mogu biti predsjednik stranke u kojoj jedan od osnivača Muhamed Zulić ne može biti član. Sad dolaze na vrh HDZ-a oni koji pojma nemaju o tome šta je predsjednik Tuđman govorio”, pojasnio je Tuđman.

VEZANE VIJESTI

Da li su kandidati na predsjendičkim izborima pominjali Tuđmana u pravom kontekstu?

“Znali su koja je pozicija Tuđmana u vrijeme osamostaljenja. Nije Tuđman došao jedini do osamostaljenja. Raspao se Sovjetski savez, opasnosti nije bilo – samostalna je i BiH i Slovenija i Makedonija i Srbija, poslije i Crna Gora”, poručio je.

Idu i parlamentarni izbori u Hrvatskoj – da li ovi rezultati mogu utjecati na njih?

“Ovo može biti jedan indikator, ali ne mora se odraziti na parlamentarne izbore. Sada je pitanje tko nudi koji program i tko nudi tim. Najlakše je obećavati neostvarive stvari, kao što je predsjednica rekla – ako ona bude izabrana, Hrvatska će biti najbogatija i najprosperitenija zemlja. To ne može biti u njenom prvom, drugom, 101. mandatu ili tisućljeću. Ne treba obećavati nešto što se ne može ostvariti”, pojasnio je.

A da li su moguće varnice na relaciji Milanović – Plenković?

“Ta kohabitacija će biti uredu. To su različite dvije stvari, ali mislim da i jedan i drugi shvaćaju svoju poziciju i da će ta kohabitacija biti dobra”, ocijenio je Mesić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad