U Sarajevu predstavljena replika prvog električnog tramvaja

Vijesti 05. maj 201512:08 > 12:16
N1

Danas je obilježeno 120 godina kako je počeo saobraćati prvi električni tramvaj u Sarajevu, a tim povodom predstavljena je replika prvog električnog tramvaja u Sarajevu.

N1
N1
N1
N1
N1

 Repliku prvog električnog tramvaja iz 1895. godine su napravili radnici GRAS-a po uzoru na prvi tramvaj.

Sarajevo je među prvim gradovima u Evropi imalo električni tramvaj. Prije njega, samo je grad Berlin imao taj javni prevoz koji je zamijenio konjsku zapregu.

Prvi električni tramvaj u Sarajevu proizveden je u radionicama GRAS-a, a građani su danas imali priliku vidjeti repliku električnog tramvaja.

Šinsko vozilo sa 16 smjesta za sjedenje i deset mjesta za stajanje tada je pratilo trend tehnološkog razvoja.

V.d. direktor GRAS-a Avdo Vatrić ističe da je danas tramvajski saobraćaj u Sarajevu na zadovoljavajućem nivou, iako se prijevoz obavlja s dosta starim tramvajima.

U poređenju s ostalim evropskim gradovima, danas se Sarajevo ne može pohvaliti kvalitetom tramvajskog saobraćaja i pruge, koja je loša, jer je napravljena 1960-tih godina, a Vatrić navodi da je pruga posebno u lošem stanju na relaciji Čengić Vila – Ilidža.

Za dva mjeseca građani Sarajeva će dobiti još 20 tramvaja iz Konye, Republika Turska, tako da će prevoz biti bolji, kvalitetniji i sigurniji“, rekao je ministar saobraćaja KS Mujo Fišo.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Kantona Sarajevo, Grada, gradskih općina, te brojni gosti.