Šta je zajedničko Almi Zadić, Aidi Hadžialić i Ervinu Sejdiću

Vijesti 10. jan 202015:38 > 18:36
N1

Bh. politička realnost su nerijetko osuđene, duboko kompromitirane osobe, stranački poslušnici. Na ministarskim, zastupničkim pozicijama gotovo i nema mlađih od 50 godina. Ovdašnja javnost se oduševljava uspjehom mlade Tuzlanke, Alme Zadić, ministrice u Vladi Austrije jer kako je i visoki predstavnik Valentin Inzko naveo - pitanje je da li bi ikada bila imenovana za ministricu pravde na bilo kom nivou da je kojim slučajem ostala ovdje.

“Istovremeno, ovo je i poruka političkim elitama u Bosni i Hercegovini da se energičnije angažiraju na sređivanju stanja u BiH kako mladi ljudi ne bi morali odlaziti u inostranstvo, te kako bi svoje potencijale mogli razvijati i realizirati kod kuće, u Bosni i Hercegovini, za dobrobit njenih građana”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Već u prvim danima mandata Zadić je izložena uvredama i prijetnjama austrijskih desničara. No, kancelara Sebastiana Kurza to nije obeshrabrilo. Puna podrška ministrici, koja je danima jedna od ključnih vijesti kako u BiH, tako i Austriji.

“Smeta im što je žena, smeta im što je mlada, smeta im što je iz BiH i na neki način pokazuju kroz taj seksizam, rasizam i tu vrstu ksenofobije da jednostavno ne mogu da prihvate nešto što zaista, evo, pokazalo se kroz Almu Zadić postaje normalno”, riječi su Vedrana Džihića sa FPN-a u Beču.

Ništa manje u BiH nije komentarisano ni imenovanje Aide Hadžialić na poziciju ministrice obrazovanja Kraljevine Švedske. I to sa samo 27 godina. Uslijedile su čestitke, pozivi ovdašnjih političara na saradnju, susreti s Hadžialić.

“Kraljevina Švedska je pomogla mnogima nama kada nam je bilo najteže i zato sam se angažovala politički kako bih mogla uzvratiti taj čin, što je ta država uradila, kako bi ona mogla ojačati još više”, rekla je Hadžialić u martu 2016. godine.

No, samo dvije godine od početka mandata, ministrica daje ostavku, nakon što ju je policija zaustavila s nedozvoljenom količinom alkohola u krvi. Neumanjujući krivicu Hadžialić, bh. političari ostavke nisu davali niti zbog mnogo većih afera u kojima su ih mediji i javnost hvatali. Šta je s obrazovnim sistemom? Da li je jedan od ključnih razloga zbog kojih društvo ne funkcioniše onako kako je to slučaj u brojnim drugim zemljama, posebno evropskim?

“Mi i dalje odgajamo mahom poslušnike, ne odgajamo djecu koja misle svojom glavom, znači nama nedostaje kritičke svijesti i to je ono što je ustvari najveći problem”, mišljenja je profesorica Adila Salibašić.

Dok se u BiH ne pružaju mogućnosti za napredak, priznanja uspješnim Bosancima i Hercegovcima dodjeljuju drugi. Nekadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama nagradu za naučni rad uručio je i profesoru Ervinu Sejdiću. Ovih dana boravi u Sarajevu. Svoja znanja prenosi i na mlade u BiH:

“Razlog što sam ovdje je na poziv Farmaceutskog fakulteta gdje pokušavamo ostvariti, realizirati novi program o zdravstvenoj informatici i sa kolegama ovdje na Univerzitetu koji su željni da to naprave, ja sam došao kao savjetnik.”

Odlaze najbolji studenti, najbolji ljekari, kulturni radnici, sportisti. Novčana izdavajanja za njihove dalje uspjehe gotovo uvijek su minimalna. Stoga svoje talente primjenjuju daleko od komplikovanog sistema, društvenih podjela, političkih igara, borbi za pozicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad