N1 na Jahorini, Bjelašnici i Trebeviću: Građani smog zamijenili čistim zrakom

Vijesti 12. jan 202017:21 > 17:33
N1

U Sarajevu se i dalje teško diše. Uprkos povremenom vjetru, grad se i dalje guši u smogu. Preporučuje se ostanak u zatvorenom prostoru, te su brojni građani posegnuli za alternativom i smog zamijenili čistim zrakom na obližnjim planinama.

Sarajlije su uglavnom na Trebeviću. Planinske šetnice ispunjene su šetačima. Do Trebevića se uglavnom putuje žičarom, pa je, u danima vikenda svaka gondola sarajevske žičare puna domaćih i stranih gostiju, a Trebević je radost i za najmlađe:

“Pa ovo je prelijepo definitivno. Najviše mi se sviđa žičara i što ima puno snijega.”

“Naravno da mi je lijepo ovdje, dolje u Sarajevu je jako prljav zrak. Jako sam se umorio, nemam puno kondicije.”

A za one s malo više kondicije i ljubitelje zimskih sportova, koji skijaju, oni dane provode na olimpijskim bh. planinama. Na Jahorini uživaju Bosanci i Hercegovci, ali i brojni turisti. Za razliku od prošle godine, u vremenu kad je zimska sezona najbogatija, ove godine nedostaje snijega, a cijene su porasle. Gosti kažu da cijena opravdava ponudu:

“Jako je loše što se tiče snijega, ali Jahorina kao Jahorina olimpijska planina, nema dalje priče. Ovdje je uvijek vrhunski provod, snijeg je vrhunski, ove godine ga imamo malo manje, ali dat će Bog, pa će ga biti.”

“Pa, super je zasad je ok, mada pre par dana počeo je da se topi sneg, a ako ne padne u par dana, bit će malo teže za skijanje. A cijene? Pristupačne, baš pristupačne.”

“S obzirom da radim i živim ovdje, fantastično je. I djeca su oduševljena, mala Vera jedva čeka da dođe na vrh i super je. Preporučila bih svima da dođu. Kada uporedite uslugu i cijene? Cijene su porasle, ali s razlogom. Treba da cijenimo ovakvu ljepotu.”

Na ski liftu na Jahorini nema slobodnih mjesta, veliki broj skijaši, upravo ski liftovima odlaze na vrh skijaške staze. Dostupan je i ski vrtić za djecu, koja se od najranijeg uzrasta uče vještinama skijanja. Najviše skijaša je vikendom, u hotelima i na parkingu se traži mjesto više.

Slično je i na Bjelašnici. Stotine skijaša je na stazi koja vodi do prvog skijališta. Na ulicama se prodaju kape, rukavice i šalovi, a dostupne su i sanke za iznajmiti. I ovdje se najviše djeca raduju, sankaju, skijaju ili prave Snješka Bijelića.

“Najviše mi se sviđa da pravim Snješka.”

N1: A šta ti radiš? “Pravim isto Snješka.”

“Snješko Bijelić se pravi tako što se naprave tri grudve, jedna veća, jedna manja, jedna srednja i onda se poredaju jedna na drugu”, kazala su dječica.

Dok djeca uživaju u snježnim radostima, oni nešto stariji, osim skijanja, šetaju ili uživaju na svježem zraku:

“Ove godine je dosta bolje nego prethodnih godina. Nikad se duže nismo skijali, a manje snijega nije bilo. I cijene su korektne.”

“Divni, krasni, mi smo iz Konjica, pa nama nije neobičan snijeg. Mi smo u snijegu odgojeni, rođeni, pa je nama to normalno.”

Zbog nedostatka snijega, staze se upotpunjuju i dodatno sređuju topovima sa umjetnim snijegom. I ovdje ski lift radi neprestano, a vožnja u oba pravca traje dvadesetak minuta. Za panoramsku vožnju, potrebno se naoružati toplom odjećom i uživati u pogledu.

Ljubitelji zime i radosti na snježnom pokrivaču, kažu da očekuju da će ovo godišnje doba trajati još dugo, ali i da će biti više snijega, kako bi zimske radosti bile potpune.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad