Velika zagađenost vazduha i u Banjaluci, građani imaju svoje objašnjenje

Vijesti 14. jan 202015:48 > 18:56
N1

Kvalitet vazduha u Banjaluci je u prvoj kategoriji, zvanični su podaci Gradske uprave. Ipak, Grad na Vrbasu jutros je osvanuo u gustoj magli, a ako je suditi po svjetskim mjerenjeima razlog je - zagađenje.

“Dobro jutro, ovo iznad nas je nebo”, otpjevao je Bajaga, ali nije sve baš kao u pjesmi… Ni svjetlo plavo, ni bistro, ni, duboko, ni vedro… Nije bilo nebo iznad Banjaluke u prvim satima nakon svitanja.

Građani imaju svoje objašnjenje.

N1: Kako ste disali jutros?

“Grozno, grozno, kažu da Banjaluka još dobro izgleda, ali i mi smo stigli Sarajevo. Da li su razlog automobili, loženje, klima.”

“Automobili najviše, loženja je malo.”

“Meni ne smeta, magle je bilo.”

“Kako čujem na TV-u svašta se dešava, ali nije, zadovoljni smo.”

“Jutros je bio malo zagađen, ali sada je dobar. Ujutro bude, ali ja rijetko kada izlazim, pa.”

Zvanična mjerenja u periodu od 10. do 12. januara kažu da je zrak u Banjaluci prvoklasan.

Na osnovu rezultata merenja na lokacijama Paprikovac, Borik i Centar u Gradu Banjaluka za dan 10.01.2020. godine može se zaključiti da je kvalitet vazduha bio u I kategoriji.

Ali, globalni online mjerači, pokazuju drugačije.

Po Purple air-u, Banjaluka je daleko od zelenog, brojke zagađenja čestica PM 10 su u tamno narandžastom i bordo polju, sa indeksom i preko 200.

Još sitnije čestice – PM 2,5 duplo su prisutnije u zraku, te ih na Obilićevu, u Aleji Svetog Save i ulici Nikole Pašića bilježe preko 360.

“Vazduh u Banjaluci je uglavnom u prvoj kategoriji. U protekla tri mjeseca, od kako je počela sezona grijana, ni jednom nije prekoračen sumpor-dioksid, ni jednom CO2, ni jednom natrium oksid, jednom je bilo jednosatno prekoračenje NO2, nekoliko prekoračenja tzv. čađi, lebdećih čestica”, rekao je gradonačlenik Banjaluke Igor Radojičić.

Zbog magle koja smanjuje vidljivost na manje od 200 metara, na području Banjaluke, Prijedora i Višegrada na snazi je od jutros žuti meteo-alarm.

Magla je posebno izražena uz rijeke i u nizijama.

Tokom dana sunce je pobijedilo sivilo u Banjaluci. No, nema objašnjenja za jutrošnju maglu. Stručnjaci, uglavnom nedostupni jer je u Republici Srpskoj danas neradni dan zbog proslave Nove Godine po julijanskom kalendaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad