Istražujemo: Ko je kriv za trovanje djece salmonelom

Vijesti 05. maj 201518:44 > 19:10
N1

Sedmero djece iz sarajevskih vrtića, kod kojih je zabilježeno trovanje salmonelom, još uvijek su hospitalizovani. Istraga o ovom slučaju još nije okončana. Firmi Grand Mignon, dobavljaču hrane, još uvijek su na snazi zabrane skladištenja i distribucije. Ko će i kada odgovarati za masovno trovanje mališana?

Od 55 mališana koji su hospitaliziovani na Kliničkom centru u Sarajevu danas je još njih sedmoro. Ostali su dobro i pušteni su kućama.

S obzirom da je oporavak išao u skladu sa očekivanjima i da nismo imali težih slučajeva, većina djece puštena je na kućno liječenje, a ostalih sedam će u skladu sa svojom kliničnkom slikom biti pušteni na kućno liječenje”, kazala je Muamera Šehić, glasnogovornica KCUS-a.

Nedim Bahonjić, iz Vijeća roditelja, kaže da je u vrtićima i dalje na snazi režim suhe hrane.

“Ja sam jutros bio u kuhinji, hrane ima dovoljno, jedu se supe instant, voće, hljeb sa namazima, pura, griz i ima svega dovoljno”, rekao je Nedim Bahonjić iz Vijeća roditelja predškolskog obrazovanja KS.

Rezultati laboratorijskih analiza trebali bi biti poznati do petka. Za sada je poznato da nijedan uposlenik vrtića nije kliconoša. Pojedini roditelji najavljuju tužbe, no ne znaju koga tužiti, vrtiće, dobavljača hrane ili nekog trećeg.

Više u prilogu Ajle Alihodžić.