Mještani Varda se pripremaju za predstojeći Đurđevdan

Vijesti 05. maj 201519:36 > 19:41
N1

U Kaknju su u toku pripreme uoči najvećeg romskog praznika, Đurđevdana. Iz naselja Varde kod Kaknja se javljala reporterka N1 Minela Jašar koja je kazala da su se mještani vratili sa đurđevdanskog kupanja, odnosno jednog od običaja Roma.

Kupali su se na stotinu godina staroj vodenici na rijeci Zgošći u Kaknju. Sa rijeke su se vratili sa bocama punim vode, a ubrali su i jargovan, mahovinu i koprivu. To su tri biljke koje se beru kako bi se ujutro za uranak, prije samog Đurđevdana, ostavile u kući i kako bi se, između ostalog ujutro umile djevojke tom vodom kao i drugi ukućani kako bi im ta godina bila puna zdravlja, sreće i veselja.

Položaj Roma se, nažalost, nije mijenjao na bolje. Ekipa N1 je obišla naselje Povezice koje se nalazi u  Kaknju. Položaj Roma je veoma težak. Vrlo malo djece romske populacije ide u školu, a oni i koji odu u školu, roditelji ih vrlo često ispišu zbog toga što su druga djeca puna predrasuda i što ih ne prihvataju.

N1

Između ostalog, nemaju ni socijalno ni zdravstveno osiguranje, vrlo teško žive – uglavnom prosjačeći. Međutim, u Povezicama ljudi izrađuju predmete od bakra i na taj način zarađuju za život.

Iako je situacija teška, ipak se danas slavi. Večeras će se paliti baklje, pripremat će se za Đurđevdan koji je sutra i koji će proteći u veselom raspoloženju, bar jedan dan u godini ako ne mogu biti svi ostali.