27. godišnjica od masakra nad Sarajlijama koju su čekali u redu za vodu

Vijesti 15. jan 202012:52 > 12:54
Faktor.ba

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe obilježana je 27. godišnjica stradanja Ahmeta Ahmetspahića, Jasmine Kajanija, Asima i Azre Lačević, Senada Lagumdžije, Bajre Pinje, Aferdite Sadikaj i Jasne Šarić, a koji su svoje živote izgubili na mjestu masakra u ulici Isević sokak kod broja 23.

“Na današnji dan ubijeno je njih osmoro dok su čekali u redu za vodu. Među njima je bilo dvoje djece, dok je još 19 naših sugrađana tada lakše i teže ranjeno”, naglasila je u ime Kantona Sarajevo sekretar Ministarstva pravde i uprave KS Indira Šulović.

Kako je kazala, treba stalno podsjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njeni građani bili izloženi velikim patnjama, jer su bili najčešće gladni, žedni, promrzli….

“Najgora od svega toga bila je činjenica da su u takvim uslovima bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, pri čemu je ubijeno više od 12 hiljada građana Sarajeva, a među njima i 1.601 dijete. Ni u kakvim konotacijama ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku i nacionalnu pripadnost”, podsjetila je ovom prilikom na teške dane stradanja u Sarajevu sve prisutne Šulović.

Ramiz Holjan, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ‘92-‘95, kazao je kako u BiH ima, nažalost, puno sličnih mjesta gdje su agresori na našu državu izvršili masakre nad nedužnim građanima.

“Oni čiji najmiliji su stradali na ovaj način imaju tugu i jednu ranu neizlječivu”, istakao je Holjan.

Naglasio je da ovakve rane ne mogu zarasti, jer izvršioci ovog i sličnih zlodjela nisu još nikada izvedeni pred lice pravde, niti adekvatno kažnjeni. Istakao je kako sudstvo i tužilaštvo, nažalost, ne rade svoj posao, ali i još jednom iskazao nadu da će ipak svi zločinci biti uhapšeni i adekvatno kažnjeni.

Pozvao je sve građane da dolaze na ove godišnjice i time pokažu da suosjećaju i nezaboravljaju sva zlodjela koja su se nedužnim građanima Sarajeva desila.

“Mi nećemo osvetu, nećemo da mrzimo, mi samo hoćemo pravdu, da sudovi rade svoj posao i pohapse zlikovce koji su ovo uradili i dosude im adekvatnu kaznu”, naglasio je Holjan.

Današnjem obilježavanju prisustvovale su i delegacije Parlamenta Federacije BiH, Grada Sarajeva, općine Stari Grad te Unije civilnih žrtava rata KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad