Tegeltija pojasnio: Božović ostaje kandidat, konsultacije SDA i SNSD-a

Vijesti 16. jan 202011:15 > 11:25
N1

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kazao je danas personalno ne postoji problem oko imenovanja Mlađena Božovića kao ministra za ljudska prava i izbjeglice, već da su posrijedi konsultacije na relaciji SDA - SNSD.

On je pojasnio zašto tačke o potvrdi imenovanja Božovića nema na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta.

”U okviru većine u Predstavničkom domu su zatražene dodatne konsultacije o dnevnom redu i iz jasnih pokazatelja da nema dovoljno glasova da se izabere gospodin Božović pa sam tu tačku povukao. Prijedlog Božovića za ministra ostaje i dalje. Ono što nam je u ovom trenutku važno, što se tiče Savjeta ministara, Savjet ministara normalno radi i ne postoje nikakve blokade niti su političke partije imale bilo kakve zahtjeve od predsjedavajućeg ili članova Savjeta ministara. Nadam se da će sve konsultacije biti završene do 4. februara i očekujem da na toj sjednici gospodin Božović bude imenovan’‘, ispričao je Tegeltija.

Potom je dodao ”ima više otvorenih pitanja između ovih stranaka”.

‘Konsultacije su prije svega na relaciji SDA – SNSD i ne postoji nijedna primjedba od strane SDA za njega personalno već su to vezane za neke druge odnose. Ima više pitanja koja su otvorena izneđu SDA i SNSD. Ne očekuje se ništa da Savjet ministra uradi”, ocijenio je Tegeltija.

Podsjećamo, na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltije, s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta povučena je tačka dnevnog reda o potvrđivanju imenovanja Mlađena Božovića za ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Ova tačka je prolongirana za neku od narednih sjednica zbog potrebe za dodatna usaglašavanja, pojasnio je Denis Zvizdić, predsjedavajući ovog Doma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad