Šta nam znači što danas znamo da smo se juče gušili

Vijesti 17. jan 202016:27 > 18:58
N1

Magla i smog danas su i u Banjaluci. Zvanični podaci o kvalitetu vazduha, čije mjerenje vrši Institut za građevinarstvo, ne objavljuju se u realnom vremenu jer se mjeri prosjek kvaliteta vazduha za protekla 24 časa. Ekolozi poručuju da su ove informacije neblagovremene i ne ostavljaju građanima prostora da zaštite.

Magla i smog vidljivi su golima okom. No, koliko zagađen vazduh građani udišu nisu informisani. Pitali smo građane znaju li šta udišu? Jedni poručuju da zaista nisu informisani, dok drugi prate stanje.

“Oni govore u zadnje vrijeme da je u Sarajevu i Beogradu zagađen, a u Banjaluci je kao dobar. Sad da li jeste ili neće da kažu, to ne možemo znati na prvi pogled”, kaže jedan Banjalučanin.

Mjerenje kvaliteta vazduha u Banjaluci vrši Institut za građevinarstvo na tri lokacije: Paprikovac, Borik i Centar. No, rezultat i informacija o prosječnom kvalitetu za protekla 24 časa postaje dostupna dan kasnije.

“Za neke od tih zagađivača doznajemo sutra kakvo je bilo juče vrijeme, što je apsolutno neprihvatljivo jer šta nam znači što danas znamo da smo se juče gušili. Mi treba da reagujemo, da ne izlazimo sa djecom vani, da ostajemo kući, da ne vozimo automobile, da se smanji upotreba emitera štetnih gasova”, kaže Tihomir Dakić iz centra za životnu sredinu.

Mjerenja su redovna i Banjaluka je veoma daleko od onoga što se dešava u nekim drugim mjestima i gradovima, poručuje lokalna vlast.

“Podaci dolaze sa zakašnjenjen zato što je takva metodologija mjerenja koja radi mjerenje taloženja na određenom vremenskom periodu, oni nisu online. Od novembra, preko decembra, pa do danas osim čađi i lebdećih čestica, na jednom danu jednom satu, nismo imali prekoračenja”, kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Zvanični podaci za mjesec decembar kažu da je samo u mjernoj stanici Paprikovac došlo je do prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracije lebdećih čestica kada se kvalitat vazduha mjerio u Trećoj kategoriji ukupno 16 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad