"Oduševljen potezom Duraković, priželjkujem da još nekom proradi savjest"

Vijesti 17. jan 202018:02 > 18:05
N1

Vibor Handžić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, govorio je o aktuelnoj situaciji u ovoj instituciji i političkim prilikama u BiH.

“Meni djeluje kao da ovih 18 poslanika sami sa sobom nisu ni u kakvoj koordinaciji. Mirza Čelik je juče zakazao Kolegij Skupštine ponovo, iako tvrdimo da je nezakonito izabran. Poslao je poziv za Kolegij na koji mi nismo imali namjeru da dođemo. U međuvremenu, u jutarnjim satima je ponuđen neki sporazum. Prva verzija – da se dođe u isto vrijeme kad je zakazan taj Kolegij na neki sastanak gdje će biti svi zastupnici, ponuda je da Smiljana Viteškić bude predsjedavajuća, a gore se navodi da je Mirza Čelik predsjedavajući”, objasnio je hronološki Handžić dešavanja u vezi sa sazivanjem Kolegija i prijedlozima istaknuvši da “oni žele prvo politička imenovanja pa tek onda budžet.”

Komentarisao je i različito tumačenje OHR-ovog mišljenja o predsjedavajućem:

“Može ga različito tumačiti samo onaj ko ne poznaje pravo, gledao sam press Devića on to ističe kao da je to obično pismo neke rodice iz Kanade. To je ozbiljan dokument. On je nama u svom dopisu potvrdio da se predsjedavajući bira isključivo dogovorom.”

“Oni bi bili korak bliže ostvarenju cilja da su poštovali Ustav i zakone” istaknuo je on:

“Prvo smo imali sjednicu gdje smo imali prijedlog budžeta, mi ne bi danas bili u potencijalnoj krizi da oni nisu oborili dnevni red tada. Šta je njihov cilj i interes ja stvarno to ne razumijem. Da su oni išli po legalnim tokovima, odnosno onako kako smo mi radili, oni bi bili korak bliže da imaju svoju vladu, nego što su danas.”

Ukoliko ne dođe do usvajanja privremenog finansiranja, Handžić kaže da bi mogla nastati finansijska blokada u KS, no nada se da do toga neće doći:

“Ja želim da vjerujem da postoje šanse da se ovaj problem riješi do kraja mjeseca, pozivamo drugu stranu da se vrati u tokove zakona i Ustava, dužni smo to da poštujemo. Mi imao sjednicu od 8.1. koja je prekinuta i koja se sutra može nastaviti i da usvojimo privremeno finansiranje.”

Odluku Jasne Duraković da ne bude dio SDA, SBB, DF i BOSS većine ocijenio je principijelnom i poštenom odlukom:

“Mene je potez gospođe Duraković oduševio i on nije samo važan u okvirima trenutne aktuelne situacije u KS, nego je važan za bh. društvo jer ljudi na politiku gledaju kao negativnu pojavu. Njen potez govori o tome da se ovim poslom može baviti principijelno, pošteno i da se može razmišljati svojom glavom. Ja priželjkujem da će još nekom od zastupnika proraditi savjest.”

Vibor Handžić govorio je i o mogućim razlozima raspada šestorke, te o programu od 300 mjera te Vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad