"Sarajevo ovih dana zagađenije nego što je Peking ikad bio"

Vijesti 17. jan 202018:18 > 21:18
N1

Dosadašnje interventne mjere Vlade KS nisu dale željene rezultate, neke se nisu mogle ni sprovesti zbog zakonskih prepreka. Stoga predlažu nove, koje su ponovno upitne zbog neusvajanja budžeta.

“Pokušati obezbijediti prečišćivače i maske za zrak, tačnije za najugroženije kategorije, tačnije djecu. Pozvati privredne subjekte na hitni sastanak kako bi mogli raditi monitoring jer imamo osjećaj da monitoring nekih privrednih subjekata posebno u nekim opštinama gdje je ove godine naglo su porasle vrijednosti zagađenosti”, kazao je Edin Forto, premijer KS.

Zagađenost će pokušati rješavati i investiranjem 110 miliona eura u naredne tri godine, poboljšavanjem ekološkog javnog prijevoza. Jedna od mjera bit će i utopljavanje zgrada, a za sada u vrijeme nove epizode Uzbune, besplatnim tramvajskim i trolejbuskim prevozom.

“Kako bi omogućili da što jednostavnije dolaze na posao, škole i ostale obaveze, a što manje koristeći svoje automobile”, objasnio je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Neprihvatljivo je to da Vlada troši milione maraka na studije o zagađenosti, a da ti dokumenti nisu dostupni javnosti navode iz Eko akcije. Anes Podić je dodao i to da uzbuna koja je proglašena dolazi prekasno:

“Pravili smo poređenje. Uzeli smo podatke Američke ambasade koja je pravila mjerenja u Pekingu 2008. godine, poredili smo je sa mjerenjima američke ambasade u Sarajevu. Najviši mjesečni iznos zagađenja registrovan ikada za vrijeme trajanja tog perioda iznosio je 198 mikrograma po kubnom metru. Mi sada za 16 dana jaunara imamo 208. Sarajevo je ovih dana zagađeniji nego Peking ikad.”

Kakav zrak udišu građani BiH najbolje ilustrira ovaj primjer.

“To je bilo u principu kao da ste popušili kutiju i po cigara dnevno. Danas je to dosta bolje, ali je opet zrak vrlo nezdrav”, naveo je Zlatan Hamza iz Zavoda za javno zdrvstvo KS.

Zagađenja zraka godišnje u BiH odnese više od 5.500 života podaci su nevladinih ogranizacija. Građani Sarajeva za ponedjeljak najavljuju proteste ispred zgrade Vlade simobličnog naziva “trovanje pred Vladom”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad