Protest kod Uborka: Mještani sumnjaju da je odlagan i radioaktivni otpad

Vijesti 19. jan 202015:20 > 15:23
Anadolija

Stotinjak građana Mostara naseljenih u sjevernom dijelu grada i danas je mirnim protestom skrenulo pažnju na problem deponije Uborak, s kojim se intezivno bore već osam mjeseci, javlja Anadolija.

Za sutra je zakazan novi sastanak Komisije za iznalaženje nove lokacije za deponiju u Gradskoj vijećnici, ali očekivanja građana nisu velika. Predsjednik Udruženja “Jer me se tiče” Omer Hujdur vjeruje da će potencijalne lokacije sutra biti prezentirane, ali kaže i kako to nije garant građanima da će se problem uskoro i riješiti.

“U ovoj državi sve se maksimalno odugovlači pa bi vjerovatno odužili i to. Jedini garant koji tražimo u ovom trenutku je da se s novom jamom ne ide na lokaciji preko potoka koji protiče uz deponiju. Dok ne dobijemo, dakle, garanciju da se neće preći – povući se nećemo”, poručio je Hujdur.

Nedavno je tokom javne rasprave o Budžetu grada Mostara zatražio određene stavke koje se tiču Uborka. Ne vjeruje da će se građanima oko Uborka udovoljiti, jer na to, kako kaže, navode dosadašnja iskustva s gradskim vlastima.

“Nemamo povratnu informaciju, a nemamo ni veliku nadu. Ja sam učinio ono što je bilo do nas”, rekao je.

Potvrdio je i da će građani prestati protestvovati u slučaju da dobiju pismenu garanciju da se “neće preći preko potoka”. U protivnom je najavio novu blokadu.

“Ukoliko u narednim danima ne dobijemo garanciju, sigurno idemo u blokadu. Utvrdili smo metode. Imamo načine da blokiramo, iako je policija tu”, najavio je Omer Hujdur.

Aktivista Fuad Hujdur tvrdi da za jamu u koju se trenutno odlaže na Uborku, ne postoji nijedan dokument.

“Nije zavedena ni u federalnom niti u kantonalnom ministarstvu. Nema je apsolutno ni u jednom nacrtu. Puni se od februara 2019. godine, i to u čovjeku, naravno, budi bunt. Posebno kada vidimo da se radi uz pomoć policije”, rekao je Fuad Hujdur.

Kaže i kako ne vjeruje u pozitivan ishod sutrašnjeg sastanka.

“Naravno, protokol se mora ispoštovati. To je prema mom mišljenju samo pokušaj odugovlačenja. Oni su tu na svom terenu. Nova lokacija nije naša stvar. To moraju pronaći vladajući. Mi smo najavili novu blokadu. To će se uskoro i desiti. Kratko će trajati i bit će opomena za vlast. Strpljenje je na krajnjoj tački. Ne može se izdržati ono što nam rade”, dodao je Fuad Hujdur.

Na kraju je rekao da će lično zahtijevati da na Uborak donesu i Gaigerov brojač, kako bi se provjerilo da li je tamo ranije odlagan i radioaktivni otpad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad