Održano plivanje za Časni krst diljem RS

Vijesti 19. jan 202015:44 > 15:53
Srna

Milan Kojić iz Doboja prvi je doplivao do Časnog krsta na Medvjeđem jezeru-Krčmarica kod Doboja i osvojio zlatni dukat.

Manifestacija je održana u organizaciji Udruženja za razvoj seoskog turizma i čuvanja nasljeđa “Staro nasljeđe” iz Gornje Paklenice, pod pokroviteljstvom Gradske uprave i uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i Turističke organizacije grada Doboja.

Predstavnik Udruženja “Staro Naslijeđe” Pero Tubić rekao je da je za Časni krst plivalo 22 takmičara.

Za sve učesnike i posjetioce obezbijeđeni su vojnički pasulj i kuvano vino.

Učesnici bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Perućačkom jezeru kod Manastira Karno dodijeli su pozlaćeni krst najmlađem učesniku trinaestogodišnjem Matiji Stjepanoviću.

Svih 12 učesnika bogojavljenskog takmičenja dobilo je zahvalnice u znak sjećanja na učešće u plivanju za Časni krst.

Organizatori bogojavljenskog plivanja su Crkvena opština Srebrenica i Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Karnu.

Nakon Svete liturgije u Crkvi Svete Trojice u mjestu Jezero učesnici su sišli u Klotjevac, na obalu Perućačkog jezera gdje je osveštana voda i održano plivanje za Časni krst u prisustvu stotinjak vjernika.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst i ove godine organizovali su Manastir Svete Trojice u Sasama i kompanija “Gross” u čijem je sastavu Rudnik olova i cinka “Sase”.

Nakon liturgije u manastiru, litija je došla do akumulacionog jezera na Saškoj rijeci gdje je za Časni krst plivalo 15 radnika ove firme među kojima i nekoliko žena.

Dvadesetdvogodišnji Nikola Jokić iz Beograda pobjednik je Bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Brčkom, na kome je učestvovalo 68 takmičara iz Republike Srpske i Srbije.

Jokić je rekao novinarima da mu je bila čast što je plivao u Brčkom, te da to nije samo njegova, nego i pobjeda svih učesnika.

Najstariji učesnik bio je šezdesetogodišnji Radenko Rosuljaš, a najmlađi sedamanestogodišnji Vukašin Lujić, obojica iz Brčkog, dok žena ove godine nije bilo među učesnicima.

Plivanju za Časni krst na rijeci Savi u Brčkom prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj varoši koju je služio NJegovo visokopreosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, a potom je svečana litija prošla kroz grad do izletišta “Ficibajer”, gdje je plivanje održano uz blagoslov episkopa.

Starješina hrama protojerej-stavrofor Nebojša Draškić podjsetio je da je ovo sedma godina zaredom kako se organizuje plivanje za Časni krst, te da je ova duhovno-sportska manifestacija u Brčkom obnovljena nakon sedam decenija pauze.

Gradonačelnik Siniša Milić čestitao je pobjedniku i zahvalio svim plivačima na učešću.

“Nadam se da ćemo i dalje nastaviti da njegujemo ovu tradiciju. Hvala i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je sedmu godinu zaredom organizator manifestacije”, rekao je Milić.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije dodijelio je danas Orden “Svetog kralja Dragutina” Slobodanki Đurčić, Đorđi Kojiću i Urošu Vojnoviću za doprinos u izgradnji kulturno-administrativnog centra “Patrijarh srpski Pavle” u Brčkom.

Marko Mišić iz Karanovca dobio je danas zlatnik kao pobjednik plivanja za Časni krst na Orlovom jezeru u Petrovu.

Uz Marka u plivanju je učestvovalo još 10 takmičara.

Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna

Načelnik opštine Ozren Petković, kao pokrovitelj svečanosti, darivao je pobjednika zlatnikom, te izrazio nadu da Bogojavljensko plivanje pređe u tradiciju na ovom području.

Iguman manastira Ozren Gavrilo darovao je ikone svim plivačima, a za sve prisutne posjetioce organizatori su obezbijedili kuvano vino.

Bojan Marić iz Jezera pobjednik je današnjeg bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Plivi u Jezero.

U hladnoj Plivi plivalo je sedam muškaraca iz Jezera i Mrkonjić Grada, a drveni krst u duborezu do koga se plivalo napravio je penzioner Rajko Malinović.

Pobjednik je dobio zlatni dukat, svi učesnici zahvalnice i ikone, a domaćice iz Jezera su za učesnike pripremile trpezu ljubavi.

Danijel Drljača prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Sani u Prijedoru i tako posao šestostruki pobjednik ove bogojavljenske svečanosti.

“U ime svih plivača ovaj vijenac, krst i dukat dodijelićemo Kristijanu Bobiću, sinu našeg plivača Bobana, koji danas nije sa nama jer je njegovom sinu nešto prije Nove godine ustanovljena leukemija. Ovo je znak podrške svih nas plivača ova nagrada ide njemu”, izjavio je Drljača.

Drljača je bio prvi od 45 plivača, među kojima su se takmičile i dvije žene, majka i kćerka Milena i Nevena Rončević. One su istakle da veoma poštuju pravoslavne običaje, te da im ovo plivanje predstavlja jednu od neizostavnih svetkovina.

Siniša Mišić iz Milića danas je prvi stigao do Časnog krsta na Zvorničkom jezeru.

Takmičenje, koje je posmatrao veliki broj građana, održano je na vodenoj stazi Zvorničkog jezera dugačkoj 33 metra u spomen na godine života Isusa Hrista provedene na zemlji – od rođenja do stradanja, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.

“Svaka čast momcima i djevojci koji su danas plivali za Bogojavljenski krst. Ovdje nema pobjednika, svi smo pred Bogom jednaki”, rekao je novinarima Mišić, kome je ovo četvrto plivanje na Bogojavljenje na Zvorničkom jezeru.

Mišić je istakao da se nakon plivanja osjeća sjajno, te poželio da svake godine bude sve više prijavljenih plivača.

Sveštenik Rade Tešić rekao je da su na devetom plivanju za Časni krst učestvovali plivači iz Bijeljine, Milića, Vlasenice, Šekovića, Sokoca i Zvornika. Među plivačima bila je i jedna djevojčica.

“Plivanje za Časni krst važan je običaj koji treba da čuvamo u spomen Hristovog krštenja, a način odavanja poštovanja prema novokrštenom Hristu je potvrda naše jake i čelične vjere”, rekao je Tešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad