Svjetska banka: U BiH svaka deseta osoba umre od aerozagađenja

Vijesti 20. jan 202017:06 > 17:09
Screenshot

Svjetska banka je u oktobru 2019. godine napravila Izvještaj o upravljanju zagađenjem zraka u Bosni i Hercegovini.

Ovaj izvještaj ispituje prirodu i obim zagađenja ambijentalnog zraka u BiH, te donosi procjene uticaja tog zraka na zdravlje.

Kao razloge otrovnog zraka u BiH navode slabije politike smanjenja zagađenja zraka, korištenje čvrstih goriva za grijanje, star vozni park (prosječna starost vozila u BiH je 17 godina), kao i sveukupno loš kvalitet tečnih goriva.

“U ovoj regiji se nalazi sedam od 10 termoelektrana na ugalj koje spadaju u najveće zagađivače u Evropi”, zaključili su.

Utvrdili su i da u Bosni i Hercegovini svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi kao posljedica izloženosti zraku zagađenim česticama PM25, te da se jedna od svakih 10 smrti godišnje u BiH može pripisati zagađenju zraka.

Neke od preporuka za rješenje ovog problema su jačanje saradnje, organizacioni okvir, provođenje propisa, jačanje zakonskog okvira, prikupljanje podataka i analiza, te na kraju provođenje propisa.

Izvještaj o upravljanju zagađenjem zraka u BiH donosi i procjenu ekonomskih troškova na zdravlje u BiH uslovljeno aerozagađenjem. Iz Svjetske banke došli su do zaključka da se na liječenje bolesti uzrokovane zagađenjem zraka potroši 8,2 posto BDP-a Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad