"Majke Srebrenice" tužile državu Holandiju Evropskom sudu za ljudska prava

Vijesti 21. jan 202007:12 > 07:16
N1

Porodice žrtava genocida iz Udruženja "Majke Srebrenice" u ponedjeljak su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijele tužbu protiv holandske države.

“Majke Srebrenice” se bore za priznavanje odgovornosti holandske države, čiji su vojnici u ime Ujedinjenih nacija bili 1995. godine raspoređeni u tadašnjoj enklavi Srebrenica, gdje je ubijeno blizu 8.000 muslimana.

Tužbu su u ime “Majki Srebrenice” podnijela dva advokata, Marko R. Geritsen i Simon van der Sluijs koji su u saopštenju o tome naveli da “Holandija nije preduzela dovoljne mjere zaštite” stanovništva Srebrenice.

Uloga holandskih mirovnih snaga u Srebrenici u Holandiji je i dalje osjetljiva tema za koju bivši vojnici tvrde da će ih zauvijek proganjati.

Ušančene u svojoj bazi, holandske mirovne snage su 11. jula 1995. tu enklavu sa hiljadama izbjeglica prepustile snagama bosanskih Srba.

Prevladani, dopustili su bosanskim Srbima da odvedu izbjeglice, od kojih su muškarci i dječaci razdvojeni, odvezeni autobusima i ubijeni.

Udruženje “Majke Srebrenice”, koje predstavlja više od 6.000 rođaka tih žrtava, pokrenulo je 2007. godine taj slučaj pred najvišim holandskim sudovima, postigavši samo djelimičan uspjeh.

Vrhovni sud Holandije je 2019. godine presudio da je holandska država imala samo “vrlo ograničenu” odgovornost za genocid.

“Prema Vrhovnom sudu, ti ljudi bi vjerovatno u svakom slučaju bili ubijeni, čak i da im je bilo dozvoljeno da ostanu u enklavi. Međutim, nije bilo faktičke rasprave o šansama za preživljavanje”, rekli su advokati uz ocjenu da je ta odluka suda bila “potpuno proizvoljna”.

“To je kršenje Člana 6. Evropskog suda za ljudska prava, koji predviđa pravo na pošteno suđenje”, ukazali su oni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad