"Predstavnici HDZ-a ne žele da idu u formiranje Federalne vlade"

Vijesti 21. jan 202010:10 > 10:37
N1

O političkim temama u Novom danu razgovarali smo sa članicom Glavnog odbora SDA Almom Čolo i predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem.

Čolo je komentarisala i dešavanja u Savezu za bolju budućnost, odnosno postojanje notarskih ugovora te kazala kako u SDA ne postoje takvi ugovori, “s obzirom da bi takvi ugovori bili potpuno ništavni jer su protivni pravnom poretku”.

“U Izbornom zakonu mandat pripada isključivo poslaniku. Stranka može zaključiti neki ugovor da traži obeštećenje za svakog od kandidata ali ne može ni u kom slučaju da poslanik taj mandat preda stranci ukoliko to poslanik sam nećče da uradi”, komentarisala je Čolo.

Koliko sam shvatio, tu se radi o pokušaju da se napravi neki obligacioni odnos. Svi smo mi birani na listama svojih političkih parrtija i imamo neku vrstu odgovornosti i obaveze prema biračima koji su nas izabrali i ovdje je pitanje kako će se to sudski procesi riješiti. Prva sudska odluka će postati praksa. Što se tiče PDP-a, mi nemamo notarske ugovore. Pokušavali smo da pravimo neku vrstu dogovora da se skrene pažnju na neke brojne anomalije koje se dešavaju, na sveopštu trgovinu. Imate situacije da je pola lokalnih parlamenata promijenilo političku stranu i to je postao cirkus u kome se jako teško snaći i u tom smislu treba mijenjati Izborni zakon“, kazao je Borenović za N1.

Čolo je istakla kako nije dobro da se trguje s mandatima, i da ipak politička partiija stoji iza svakoga onoga koga stavi na liste.

Svaki birač može da glasa ili za političku partiju ili onoga ko je na listi. Politička partija ulaže u političku kampanju svih nas i kad smo izabrani. Po meni nije korektno da se prebaci u druge klubove, da se trguje mandatima. Ja sam od ‘93. godine vjerna SDA i mislim da je to postulat jednog časnog političkog angažmana“, navela je Čolo.

Borenović je rekao kako se nalazimo na velikoj prekretnici te da je bila afera o kupovini poslanika u NSRS, te da svi znaju kakvo je stanje i u lokalnim zajednicama.

Vrijeme je da se pokuša doći do rješenja da mandat pripada ili političkoj partiji ili u nekom procesu da politička partija može tražiti da se mandat njima vrati ako se prekrše osnovni politički principe na kojima je ta stranka i dobila povjerenje građana. Ako se ovakvo stanje ostavi, misliim da ćemo doći u besmislenu situaciju da će kampanje postati besmislene, rješenja koje nude stranke će također postati samo mrtvo slovo na papiru“, izjavio je Borenović.

Kazao je i da se Izborni zakon treba pod hitno mijenjati.

Ušli smo u izbornu godinu i još nema naznaka da će se to desiti. Suštinske izmjene moramo imati – da imamo fer i poštene izbore i jedan od načina je uvođenje procesa skeniranja glasačkih listića koji bi opredijelio da ne zavisimo od brojača već od izborne volje građana“, komentarisao je predsjednik PDP-a.

Na pitanje da li je promjena Izbornog zakona uslov HDZ-a za dalji razvoj događaja, odnosno za formiranje nove Vlade FBiH, Čolo je odgovorila da to još uvijek ostaje kao uslov.

Vidite da predstavnici HDZ-a ne žele da idu u formiranje Federalne vlade niti da predlože svoga kandidata za predsjednika Federacije. Oni i dalje uslovljavaju sa izmjenama Izbornog zakona, ali na način kojim bi oni osigurali, po njima, legitimno predstavljanje hrvatskog naroda. To je jako teško ispoštovati kada imamo Mišljenje Evropske komisije gdje je rečeno da BiH mora uskladiti svoje izborno zakonodavstvo sa evropskopm konvencijom o ljudskim pravima. Svakome se mora garantirati da bude biran i to je utvrđeno presudama Evropskog suda za ljudska prava i to je prioritet. Kad je u pitanju skeniranje glasačkih listića, mislim da je to uslov za legitimnost izbornog procesa u narednom periodu, ali nisam za vraćanje mandata partiji, jer je demokratski princip da mandat pripada poslaniku“, rekla je Čolo gostujući u Novom danu.

Borenović je kazao i da je izborni proces opterećen brojnim zloupotrebama, prijetnjama, tenzijama, krađom glasova, te da imamo rezultate koji ne odgovaraju realnom stanju kako su građani glasali te da je važno ići ka suštinskim izmjenama.

Čolo je za N1 komentarisala i zahtjev SNSD-a za poziciju potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Željko Komšić je rekao kako to ne može, jer je prema ranijem sporazumu to mjesto “obećano” DF-u. 

Bez obzira što je to obećano DF-u, mislim da SNSD ne može imati imati potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda i s obzirom na njihov izborni rezultat u Federaciji, i ponašanja koje SNSD ima prema dosadašnjem potpredsjedniku NSRS Senadu Bratiću kojeg je SNSD smijenio s te pozicije. Mogli bismo razgovarati eventualno o izmjenama Ustava entiteta u kome bi se funkcija potpredsjednika RS, koja je sada samo protokolarna ličnost, digla na veći nivo pa da onda razgovaramo da SNSD ima potpredsjednika Federacije, jer znate da je potpredsjednik Federacije zajedno sa predsjednikom i drugim potpredsjednikom, da su oni šefovi izvršne vlasti u Federaciji, tako da nema govora da idemo u to da SNSD dobije potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda“, istakla je Čolo.

Kazala je i da HDZ ne može sam podržati kandidata iz SNSD-a, jer je procedura komplikovana, te da parlamentarna većina odlučuje, “a da se zna ko je parlamentarna većina”.

Borenović je prokomentarisao i izjavu da je djelovanje opozicije “razobličavanje bratskog odnosa SNSD-a i SDA”.

Imam osjećaj da su SNSD i SDA suprotstavljene partije, a u suštini su koalicioni partneri. Jako uspješno sarađuju više od 20 godina i ta saradnja je bolja kad nisu upaljene kamere. Mislim da je to potpuno jasno – da SNSD i SDA dobro sarađuju, pogotovo kad je u pitanju trgovina pozicijama. Važno im je zabavljati javnost kao da su u nekom sukobu ali su to već dogovorili. SDA, SNSD i HDZ su koalicija koja je vladajuća i koja nosi punu odgovornost za stanje u ovoj zemlji i naša odgovornost kao opozicije je da ih stalno napominjemo. Što se tiče tih najava da se treba mijenjati Ustav, od tog nema ništa, ne dolazi u obzir. Mnogo bi bolje bilo da se vladajuća koalicija okrene izazovima kako da ova zemlja bude ekonomski bolja, da se spriječi odlazak stanovništva,… a ne da se bavi trgovinama“, naglasio je.

Borenović je i kratko prokomentarisao prijedlog da Darko Ćulum bude direktor SIPA-e te kazao: “Moralna bruka i sramota nove bh. vlasti“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad