SDP: Ako Zaimović ne smije, zastupnici će zakazati sjednicu o stanju na KCUS-u

Vijesti 21. jan 202013:27 > 13:33
N1

Današnjom odlukom o odgađanju sjednice o stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mirsad Zaimović grubo je prekršio Poslovnik o radu ovoga doma. Jasna je namjera SDA da ovim postupkom od javnosti i izabranih predstavnika građana zaštite svoje kadrove u KCUS-u, odnosno porodicu Izetbegović, navode iz SDP-a BiH.

“Ističemo da je zahtjev za tematsku sjednicu poslan prije gotovo dva mjeseca, te da je u konačnici do njenog odgađanja došlo bez ikakvih konsultacija sa predlagačima, odnosno 21 zastupnicom i zastupnikom koji su u skladu sa Poslovnikom zatražili održavanje sjednice na navedenu temu. Predsjedavajući Zaimović svoj postupak obrazlaže potrebom za prikupljanje cjelovite dokumentacije o stanju u zdravstvu u Federaciji BiH, iako je tema sjednice čije su zakazivanje tražili zastupnici iskljucivo stanje na UKCS-u sa posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata i odlazak stručnog medicinskog kadra”, navode.

Kako navode, na ovaj način, SDA pokušava učiniti sve kako bi opstruirali parlamentarnu raspravu fokusiranu na stanje na KCUS, te proširili tematiku na stanje zdravstva u cijelom entitetu, što nije bila namjera predlagača.

“Štoviše, da je postojala iskrena namjera da se zastupnicima dostavi cjelovita dokumentacija o stanju u zdravstvu u FBiH, period od preko 45 od dana zakazivanja sjednice je bio više nego dovoljan i za obavljanje te vrste posla. S obzirom na kršenje Poslovnika o radu prilikom i zakazivanja i otkazivanja sjednice, sa jasnom namjerom opstruiranja otvorene i opsežne rasprave o stanju na KCUS-u, želimo obavijestiti javnost da će zastupnici – predlagači za održavanje tematske sjednice, uz pomoć tehničkih službi Parlamenta FBiH, samostalno zakazati sjednicu na navedenu temu”, stoji u reakciji.

“Koliko god se trudili spriječiti javnost da dobije potpune i istinite informacije o posljedicama SDA-ovog upravljanja KCUS-om, poručujemo SDA-u da niko, pa ni njihovi najpovlašteniji kadrovi ne mogu i neće izbjeći polaganje računa pred građanima FBiH i njihovim izabranim predstavnicima”, navode.

Danas je objavljeno da je odgođena tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju u oblasti zdravstva u FBiH, koja je bila zakazana za 28. januar. Novi termin bit će utvrđen nakon što Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostave sve materijale relevantne za raspravu. 

To je danas saopćio predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović navodeći da Federalno ministarstvo zdravstva, kako ga je izvijestilo, nije u stanju prikupiti i dostaviti tražene informacije za održavanje tematske sjednice, te predlažu prolongiranje održavanja sjednice.

Resorno ministarstvo se zbog pripreme materijala za navedenu sjednicu obratilo i kantonalnim ministarstvima zdravstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad