Džaferović za N1: To je jedna glupost koja je računato izrečena, najobičnija laž

Vijesti 22. jan 202015:02 > 19:00
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović negirao je danas za N1 napise srbijanskih medija o tome da se sastajao sa iranskim generalom Qasimom Soleimaniem, te je istaknuo kako su mediji to pisali da bi zapadne zemlje pokvarile svoje mišljenje o Bosni i Hercegovini.

“To je jedna glupost koja je računato izrečena, najobičnija laž, ja se nikada nisam sastao sa gospodinom Soleimanijem, niti znam da je on bio u BiH. Ti natpisi su djelo velikosrpske, ideološke kuhinje koja je iskoristila taj trenutak, oni znaju da je Iran pomagao BiH, to zna cijeli svijet. Mi smo zahvalni na toj pomoći. Želi se ogaditi Bosna i Hercegovina kroz ovo u očima zapadnog svijeta.”

Kazao je da ga dovode u vezu sa Soleimaniem isključivo zbog toga što je najviši bošnjački funkcioner u Bosni i Hercegovini, te da to nema veze sa njegovim radnjama za vrijeme rata, za koje tvrdi da su časne:

“Moja prošlost je potpuno čista, ja nemam mrlje na obrazu i nema nikakve mrlje na mojoj ratnoj prošlosti. Časno i pošteno sam branio BiH. Cijelo vrijeme se govori izvršena je agresija na BiH, mi smo branili BiH od agresije. Bio je naravno odred El mudžahid, ja sam bio načelnik CSB-a Zenica gdje je bilo njihovo sjedište, oni su bili vojna formacija. Dok sam bio načelnik nisam znao ni za kakve zločine i nemam nikakvu informaciju o tome, tek kasnije, poslije rata sam iz medija saznavao ono što danas znamo.”

“Niko do nas koji je branio svoju zemlju nije bombardirao srbijanske gradove, nego su dolazili iz Srbije u BiH. Ja nisam sa kalašnjikovim bio iznad Beograda, a mnogi zvaničnici Srbije su bili sa kalašnjikovim iznad Sarajeva kada se grad ubijao četiri godine”, dodao je on.

Džaferović je još govorio o mogućnosti priznavanja Kosova, održavanjem lokalnih izbora u Mostaru, radu Predsjedništva BiH za vrijeme njegovog punog mandata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad