Akcija "Ruben" MUP-a RS: Oduzeta municija i oružje

Vijesti 06. maj 201513:15 > 13:18
Srna / Arhiv

Više osoba jutros je privedeno na informativni razgovor u Centar javne bezbjednosti Banjaluka, zbog sumnji da su potencijalna sigurnosna opasnost. Provjeravaju se informacije da li postoji mogućnost novih terorističkih napada, a pretresi se vrše na 32 lokacije.

MUP RS-a na cijeloj teritoriji entiteta provjerava objekte, te privodi osobe koje su potencijalno sumnjive.

Neki od njih nedavno su došli u Bosnu i Hrcegovinu, pa se ispituje njihova eventualna povezanost sa sigurnosno opasnim organizacijama iz svijeta.

Tokom pretresa u akciji Ruben u Bijeljini, Doboju, Prnjavoru, Banjaluci oduzete su određene količine oružja, municije, pancira i propagnadnog materijala koji služi za vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta.

Akcija se provodi na osnovu informacija da se na pomenutim lokacijama nalaze naoružana lica koja se dovode u vezu sa islamskim radikalnim pokretima, da su neka od njih bila ili se pripremaju za odlazak u Siriju, te da vrbuju građane za odlazak na strana ratišta.

Saznajemo da je jedan objekat u Prnjavoru pretresen, a dvije osobe su saslušane u Banjaluci; jedna je samac, koji je nedavno došao iz SADa.

MUP je kontrolisao više državljana Kuvajta u opštini Jezero danas. Oni za sada mogu biti jedino prekršajno kažnjeni zbog toga što nisu imali lična dokumenta.