Stotine hiljada maraka za stranke u Srednjobosanskom kantonu

Vijesti 23. jan 202016:19 > 16:22
Fena

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je u četvrtak Program raspodjele sredstava parlamentarnim političkim strankama u SBŽ-u, kojima će u ovoj godini biti isplaćeno ukupno 900.000 maraka.

Premijer Tahir Lendo kazao je novinarima da se ovaj grant dodjeljuje po Zakonu o financiranju političkih stranaka, dok pojedinani iznosi za stranke ovise o broju zastupnika u Skupštini SBŽ-a, kao i zastupljenosti žena u skupštinskim klupama.

Na upit novinara da prokomentira odluke pojedinih razina vlasti koje su ukinule izdvajanje proračunskog novca za političke strane, Ledno je kazao da je to populizam.

”Rijetki su to primjeri i to je populizam. Ono što je zakonom precizirano, to treba izvršavati i ja neću odstupiti od zakonskih obaveza. To je moj stav”, kazao je Lendo.

Vlada je danas, među ostalim, donijela odluku o izdvajanju sredstava, sa stavke kapitalni transferi, za sufinanciranje projekata važnih za županiju, u ukupnom iznosu od 40.000 maraka.

Od toga će Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” Travnik dobiti 20.000 maraka, za obnovu dvorišta i izgradnju ograde za potrebe osnovne i srednje škole, a Muftijstvo Travničko 20.000 maraka za projekt proširenja restorana škole za učenike Medrese.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad