Benjamin Mešić: Odlučio sam se vratiti u BiH

Vijesti 24. jan 202006:49 > 06:52
DW/B. Šapčanin

Nakon pune tri godine rada, iskustva i znanja, koje je stekao u Njemačkoj, Benjamin Mešić se vratio u Bosnu i Hercegovinu. Danas njegova firma realizuje vrijedne projekte širom BiH.

Dok je većini mladih u Bosni i Hercegovini želja otići u neku od zemalja Evropske unije, 24-godišnji Benjamin Mešić odlučio je nakon tri godine boravka u Njemačkoj i uspješne karijere na polju geodezije, vratiti se u glavni grad Bosne i Hercegovine. Osim porodice koja je pružila punu podršku njegovoj odluci, većina prijatelja sa čuđenjem je gledala povratak u domovinu.

„Za mene nije bilo dileme da li ostati u Njemačkoj ili vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, te u svojoj zemlji primjeniti stečeno znanje i iskustvo. Nakon pune tri godine intenzivnog rada povratak u domovinu je uslijedio u aprilu 2019. godine. Samo dva mjeseca bilo je potrebno da osnujem firmu za geodetske poslove pod nazivom „GBM Group” i već sada mogu reći da se nisam ni jednog momenta pokajao”, kaže direktor firme Benjamin Mešić.

Težak početak

U početku nije bilo lako, prisjeća se Mešić, jer je krenuo od nule. Oprema u oblasti geodezije vrlo je skupa, međutim još veći problem bio je pronaći adekvatan stručni kadar. Firma „GBM Group“ trenutno zapošljava troje ljudi, posla bi bilo za znatno više mladih stručnjaka, ali većina odlazi van granica Bosne i Hercegovine.

„Priliku smo dali svršenim studentima i magistrima geodezije i geoinformatike sa kojima smo jako zadovoljni i oni ne razmišljaju o odlasku u Njemačku. Međutim, znatno je više onih koji su bili ovdje, ali im se pružila prilika i otišli su van granica Bosne i Hercegovine. Danas je teško bilo koga uvjeriti da je moguće raditi i solidno zarađivati i u našoj zemlji. Moto firme na neki način je pokazati da se i ovdje može uspješno poslovati”, kaže Mešić.

Brojni realizirani projekti

Da je kompanija „GBM Group” za samo šest mjeseci postala prepoznatljiva u poslovima i uslugama koje obavlja, a to su prije svega poslovi iz oblasti geodezije kao i obrada podataka odnosno takozvani „outsourcing”, najbolje pokazuje skoro trocifren broj započetih ali i završenih poslova za kratko vrijeme postojanja firme.

„Najznačajniji projekat koji smo realizirali su parking platforme na Internacionalnom aerodromu u Sarajevu u crvenoj zoni, zatim praćenje radova na proširenju groblja Vlakovo, snimanje izvedbenog stanja polazne stanice Trebevićke žičare, praćenje radova na izgradnji bijatlon staze na planini Jahorini, naravno bilo je tu još desetine manjih poslova. Brojni projekti očekuju nas i u 2020 godini, svojim radom već smo se nametnuli na zahtjevnom tržištu”, sa ponosom priča Mešić.

Odlazak u Njemačku

Benjamin Mešić je zavšio srednju građevinsko –geodetsku školu u Sarajevu, a kada je bio prva godina građevinarstva, odnosno studija geodezije i geoinformatike potpuno neočekivano život mu se promjenio iz korijena. Nakon što je na jednom od bosansko –hercegovačkih portala pročitao životnu priču goraždanke Dine Ušanović, koja je godina u Njemačkoj uspješna na polju geodezije, odlučio joj se javiti posredstvom društvenih mreža.

„Dinu Ušanović nisam poznavao, pročitao sam da je menadžer američke kompanije „Trimble”, vodeće svjetske firme za proizvodnju geodetskih instrumenata, opreme i GDS sistema, softvera za obradu podataka, te da je asistent na fakultetu u Bochumu. Nisam očekivao da će mi bilo šta odgovoriti, ali ona se odmah javila i pozvala me u Njemačku. Bez razmišljanja prihvatio sam poziv i život mi se iz korijena promjenio. Počeo sam studirati na fakultetu u Bochumu, a pored toga sam radio u firmi koja se bavila projektovanjem i nadzorom u kojoj je moj posao bio vezan za geodeziju. Vodio sam velike projekte poput „IKEA – e” u Dizeldorfu koja je u to vrijeme bila najveća i najmodernija „IKEA” na svijetu, „Amazon” logističke hale, puteve između velikih Njemačkih gradovai druge projekte”, priča Mešić.

Integralni tekst pročitajte na portalu Deutsche Wellea.