Novi politički triler u RS, Dodik tvrdi da nije režiser

Vijesti 24. jan 202017:12 > 19:00
N1

Nakon što je i zvanično, većinski, klub zastupnika Socijalističke partije zatražio smjenu Petra Đokića sa mjesta ministra energetike, lider Socijalista iz stranke je isključio neposlušne zastupnike. Javnost špekuliše da iza svega, kao i u DNS-u, stoji eksterni faktor, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik demantuje da ima svoje prste u svemu. Đokiću osim smjene prijete i istrage zbog malverzacija u vezi dodjele koncesija. U konkretnom slučaju na potezu je MUP RS, ali i premijer Višković.

Priča se iz kuloara preselila na pozornicu – javnu. Pet od sedam poslanika socijalista potpisalo je zahtjev za smjenu svog lidera sa mjesta ministra. Petra Đokića optužuju za narušavanje ugleda partije, samovolju, bahatost, sumnjive, koruptivne radnje.

“Svaki dan sve više i više dolazi do urušavanja ugleda SP”, ustvrdio je Maksim Skoko, šef kluba SP-a u Narodnoj skupštini RS.

Goran Selak, poslanik SP u NSRS i još jedan od pet poslanika koji su potpisali zahtjev za smjenu Petra Đokića kazao je:

“Izrazili smo nezadovoljstvo ponašanjem, nerazumijevanjem predsjednika partije Petra Đokića. Imamo činjenice da se narušava ugled SP, da idemo u pravcu u kojem se odstupa od načela SP.”

Đokić promptno odgovorio isključenjem iz stranke prevratnika. No, te njegove odluke moraće da potvrdi Glavni odbor SP-a. Do tada, lider kojem mnogi žele da vide leđa, poručuje nisam ljut na Milorada Dodika, imam podršku SPS-a i Ivice Dačića. Ne vidi razloge za smjenu.

“Ja sam odlučio da se iz SP na ovaj dan isključe Maksim Skoko i Goran Selak, a da će IO SP razotriti mogućnost raspuštanja gradskog odbora SP u Banjaluci. A sada sasvim sigurno možemo govoriti da dva narodna poslanika nisu sa njima, od 7 ukupno. Ne očekujem da me Višković smijeni.”

Petorka revolucionara socijalista ne želi više druga Petra za vođu. Kažu imaju podršku većine članstva. Skoko, Selak, Dorić, Marić, Vulić ne priznaju nestatutarna isključenja, sve je plod Đokićevih želja i predstava za javnost kazali su. Partiji je, kako su dodali, potrebna moralna obnova od vrha.

“Ko to ne vidi zabunom je dobio veliki mozak, jer za to mu je dovoljna samo kičmena moždina”, napisao je na svom Facebook profilu Milenko Savanović.

U SNSD-u peru ruke od dešavanja u SP-u. Javnost je upravo Milorada Dodika, baš kao i u slučaju promjena u DNS-u, vidjela kao režisera najnovijeg političkog trilera.

“Špekulacije uvijek postoje. Prvo, ja ne volim što se to dešava ni DNS-u, ni SP-u, to su naši dugogodišnji koalicioni partneri. Ali, očigledno da politička dinamika dovodi do određenih turbulencija i procesa u partijama i ja ne mogu time da upravljam. Volio bih da SP riješi unutrašnje odnose jer je riječ o koalicionom partneru sa kojim SNSD ima dugogodišnju saradnju. Za SNSD je važno koliko je narodnih poslanika iz koje partije, jer se na bazi toga modelira struktura učešća u vlasti”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Pet od sedam SP-ovih poslanika potpisalo je zahtjev za smjenu Đokića, pa se odgovor Radovana Viškovića već nazire.

Đokić bi mogao biti pušten niz vodu i procesuiran i zbog spornih ugovora koje je potpisao sa EFT Stanari, u slučaju vjetroelektrane Grebak, te drugih za koje je Pravobranilaštvo RS utvrdilo da su na štetu budžeta.

Predmet je u MUP-u i Tužilaštvu RS otvoren već godinu dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad