Lagumdžija: Ne pozivaju nas na skupove gdje se govori o nama, to me plaši

Vijesti 24. jan 202018:47 > 18:51
N1

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH, za N1 je kazao kako je veliki problem to što niko od zvaničnika iz BiH nije prisustvovao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Od zvaničnika iz BiH niko nije bio. Jedna je opcija da niko nije pozvan, druga da je pozvan – ali da je mislio da ima pametnija posla. U oba slučaja – veliki problem”, rekao je.

On je kazao da u proteklih pet godina, kako ne obnaša niti jednu političku funkciju u BiH, a putuje svijetom – i prisustvoje na konferencijama i panelima, vraća se sve mračniji. On je također gostujući profesor na nekoliko svjetskih univerziteta, gdje promovira Bosnu i Hercegovinu.

“A BiH mora biti zemlja ljudskih prava, gdje su različitosti zadovoljstvo. Ako budemo takvi – ragion će biti takav, a ako je region takav – EU će biti takva”, kazao je.

On u Davosu nije predstavljao BiH, zvanično.

“Vodila se ozbiljna rasprava o budućnosti Zapadnog Balkana, i EU u Zapadnom Balkanu. Budućnost Zapadnog Balkana bez BiH kao drugačije države nego što je danas znači da nema stabilnog Balkana. Ono što me plaši, počeli smo da se ne pozivamo na skupove gdje se govori o nama. Morate biti za stolom, inače ćete biti salveta po kojoj će crtati karte”, izjavio je za N1.

Ocijenio je kako stranci nisu digli ruke od BiH, ali da postoji jedan dio Evrope koji BiH gledaju na jedan islamofobičan i neprijateljski način.

Također, Lagumdžija je rekao da Zoranu Milanoviću BiH neće biti toliki prioritet, i da to BiH treba iskoristiti.

“Kolindi Grabar Kitarović smo bili prioritet, jer je smatrala da izvozom problema iz Hrvatske u BiH može biti zaštitnik Hrvata. Ta politika je propala”, rekao je.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad