Markovina: Zašto Velež i Zrinjski ne bi igrali na istom stadionu

Vijesti 25. jan 202017:30 > 17:31
N1

Hrvatski povjesničar Dragan Markovina u emisiji “Izvan okvira” N1 televizije govorio je, između ostalog, i o isprepletenosti sportskog, političkog i nacionalističkog duha u Mostaru. Jedno od pitanja na koje je odgovarao u studiju N1 tiče se i mostarskog stadiona na kojem trenutno igra Zrinjski, a na kojem je do rata 90-ih godina kao domaćin igrao FK Velež.

Može li se očekivati da Velež jednog dana zaigra na stadionu pod Bijelim Brijegom kao domaćin, upitan je Markovina, a na što je odgovorio – “na prvu loptu bi svaki razuman odgovorio da ne može”. Međutim, tvrdi, na ovom pitanju trebalo bi nadići svoje emocije.

“Živjeti bez utopije suštinski nema nekog smisla. Mislim da tu trebamo nadići svoje emocije – Zrinjski je nekad postojao, a iz političkih razloga, jer se natjecao u Ligi NDH, bio je zabranjen nakon Drugog svjetskog rata. Nemam nikakav problem s tim da se taj klub obnovi. Nemam problem da taj klub egzistira, da igra na stadionu pod Bijelim Brijegom koji je gradski stadion. Ali imam problem s tim na koji način je do toga došlo. Ne vidim problem u tome da i Velež i Zrinjski igraju na tom stadionu, posebno ako javno imamo priču da je Mostar jedinstven grad, da nije podijeljen. I u pregovorima HDZ inzistira da se Mostar gleda kao jedinstven grad. Ako je zaista tako, ako imamo dva prvoligaša, zašto oni ne bi igrali na istom stadionu? Sad to nije moguće, ali možda se promjeni politička klima u gradu – to ovisi o nama”, zaključio je Markovina.

Cijeli razgovor sa povjesničarom Draganom Markovinom koji je u emisiji “Izvan okvira” vodio Nikola Vučić gledajte u programu N1 televizije u ponedjeljak od 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad