"Prvi mart" osuđuje privođenja bošnjačkih povratnika u RS-u

Vijesti 06. maj 201515:51 > 16:01
Facebook

Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" osuđuje privođenja bošnjačkih povratnika širom entiteta Republika Srpska, koji se hapse bez pravnog utemeljenja i na osnovu pogrešnog tumačenja određenih nadležnosti policije i pravosuđa.

Ovakvi događaji, smatra koalicija, predstavljaju udar na temeljna ljudska prava i građanske slobode povratnika od Bosanskog Novog do Zvornika.  

Mirnes Zahirović iz koalicije “Prvi mart” istakao je da su potpuno neutemeljena hapšenja zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine pod navodnom tvrdnjom da takva aktivnosti znači raspirivanje međuetničke mržnje.

“Neka predstavnici institucija RS-a usvoje katalog simbola koji se ne smiju isticati, pa da vidimo po kojim kriterijima su to postavili. Bivši grb i zastava RS-a su ocjenjeni neustavnim, pa to nije spriječilo brojne institucije, ustanove i pojedince da i dalje ističu simbole koji je Ustavni sud oglasio nelegalnim. Ne znam da takva odredba ima za zastavu RBiH, niti bi takva presuda mogla tretirati pojedince koji su slobodni da ističu tradicionalne simbole na okupljanjima u zajednici”, kazao je Zahirović.

Mišljenja je da je “strašno ovo što se dešava, posebno zbog činjenice da privođenja i hapšenja ne dolaze do medija u Sarajevu”.  

“U brojnim slučajevima se ovakve situacije ne tretiraju kao sporne, nevladine organizacije ostaju slijepe na kršenje prava na slobodu okupljanja i slobodu mišljenja. Pristati na ovakvo postupanje, znači pristati na to da postoje građani prvog i drugog reda u ovoj zemlji. Ovo je samovolja organa RS-a, koja služi za dnevno dokazivanje sile i nema nikakvog utemeljenja”, zaključio je Zahirović, saopćeno je iz koalicije “Prvi mart”.