Grad u BiH u kojem se rađaju najbolji svjetski rukometaši

Vijesti 27. jan 202019:47 > 19:59
N1

Grad sa četiri i po hiljade stanovnika u zapadnoj Hercegovini. Upravo u Ljubuškom srebreni evropski rukometaši Hrvatske - David Mandić, Matej Hrstić i Josip Šarac napravili su prve rukometne korake.

“Znam ove iz Radišića to su moji susjedi i obitelji reći ćemo jako radišni. I Mandići i marljivi svi i fini. Ekstra. Mnogo nam je drago”; “Izgleda da taj Ljubuški Izviđač, jednostavno štanca te junake”, samo su od nekih komentara Ljubušaka.

A junaci hercegovačkog gradića su Marin Šego i Željko Musa, prepričava nam legenda Izviđača Zdenko Grabavac .

“Marin Šego je iz Međugorja. Tamo je pokazao talenat i svoje prve rukometne korake. Mi smo to prepoznali i doveli ga u Izviđač i ovdje je napravio odskočnu dasku. Željko Musa 2004. godine došao u Izviđač kao juniorski i kadetski reprezentativac Hrvatske i mislim da mu je te sezone u Izviđaču, igranje Lige Prvaka, isto tako otvorila vrata”, priča Zdenko Grbavac Grba, bivši trener i igrač RK Izviđač.

Vrata rukometnog života Mateja Hrstić otvorio nam je njegov tata Ivan. Mobitel mu kaže zvoni po cijeli dan, i ponosan je na sina i njegov uspjeh.

“Matej je od prvog momenta, kada mu je bivši trener dao rukometnu loptu, samo za rukomet. Sve ostalo po strani, ali rukomet je na prvom mjestu”, otkriva Ivan Hrstić.

Da sve bude na svom mjestu pobrinuli su se i ljubuški profesori, koji su rukometaše uz sport podučavali i tome da budu dobri ljudi kroz rukometnu akademiju.

“Oni su imali priliku slušati profesore raznih profila. Učiti engleski, psihologiju, pomalo latinski i izreka. Jer smo tada, možda je previše reći, predviđali da će ti momci jednoga dana zaigrati u velikim klubovima”, kaže Ivan Matić, profesor u penziji.

Velike klubove čekaju i mladi rukometaši Izviđača Matej Mandić i Ivano Pavlović. Prvi je golman kadeta Hrvatske, a drugi igrač kadeta Bosne i Hercegovine. Ponosni su na svoje bivše saigrače.

“Sigurno su mi posebna inspiracija jer znam ih sve, nekada sam trenirao sa njima. Oni su momci koji su bili uporni u svom cilju i stvarno mi je drago što su osvojili to drugo mjesto”, ističe Matej Mandić, član RK Izviđač Ljubuški.

“Jedva čekam da dođu da ih vidim i da mi opišu te trenutke kako je biti gore. Volio bi jednog dana da Bosna i Hercegovina i Hrvatska odigraju finale evropskog i svjetskog prvenstva, pa može i olimpijskog”, dodaje Ivano Pavlović, član RK Izviđač Ljubuški.

Svako treba sanjati svoje ciljeve, poručuju nam ova dva mlada momka. Ali do velikih uspjeha potrebno je mnogo rada. Da li će BiH i Hrvatska zaigrati jednog dana finale velikog takmičenja i da li će Ivano iz naše priče imati karijeru Balića sve je kažu u istrajnosti i pobjedničkom mentalitetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad