"Ruben": Oružje bilo planirano za napade na institucije RS

Vijesti 06. maj 201518:31 > 18:33
N1

Velika policijska akcija "Ruben" provodi se na području Republike Srpske. Pretresene su brojne lokacije. Uhapšene osobe su osumnjičene za planiranje terorističkih napada na institucije Republike Srpske.

Akciju je pratila Snežana Mitrović.

Vezane vijesti

Od ranih jutarnjih sati policijski službenici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, MUP RS i pripadnici specijalne policije hapse na više lokacija širom RS, izuzev Hercegovine. Uhapšeno je desetak osoba koji imaju status sumnjivih osoba koje su bile povezivane sa osobama koje su bile na stranim ratištima, prevashodno onom sirijskom. Neke od ovih osoba su prema izgledu pripadnici selefijskog pokreta, drugi su građani koji su nedavno došli u BiH iz Amerike i iz zemalja srednje Evrope. Pronađena je veća količina naoružanja tokom dana, hapšenja su vršena u Tesliću, Bijeljini, Doboju, Gradiški, Banjaluci, Prnjavoru i izuzet je određeni propagandni materijal.

Od deset ljudi koju su privedeni, četvero je pušteno na slobodu nakon operativne provjere.

Specijalno tužilaštvo se još uvijek nije izjasnilo da li će biti podignuta optužnica i protiv kojih osoba osim činjenice da specijalni tužioci tvrde da su privedene osobe bile povezane sa pripadnicima koji su boravili na stranim ratištima i da su i za njih nabavljali oružje kojim je bilo planirano da se izvrše teroristički napadi na institucije RS.

Reakcije na privođenje zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine su različite. Od onih iz kolacije “Prvi mart” i SDA koji osuđuju privođenja Bošnjaka povratnika zbog toga što su isticali zastavu BiH. Oni tu zastavu smatraju zastavom nezavisne BiH, od 1992. godine. S druge strane, boračka udruženja iz RS tu zastavu nazivaju ratnom, ali činjenica je da je od 1998. godine na snazi nova zastava BiH koju je proglasio i nametnuo visoki predstavnik Carlos Westrendorp. Zastava BiH iz 1992-1998. nije ukinuta odlukom, ali je nametnuta odlukom visokog predstavnika.