Javnost uznemirena, roditelji zabrinuti: Kap koja je prelila čašu u Srebrenici

Vijesti 28. jan 202017:31 > 17:34
N1

Javnost je uznemirena i zabrinuta nakon objave fotografije devet učenika sa četničkim obilježjima u učionici u Srebrenici. Radi se o djeci koja pohađaju više razrede osnovne škole. A uz fotografiju je stajao opis - "braća četnici".

Roditelji zabrinuti, poručuju – djeca su najmanje kriva. 

“Biti četnik i biti Srbin sa tradicijom nije jedno te isto. To je srpska tradicionalna nošnja, međutim djeca to vežu sa porukama koje su jasne ‘Braća četnici’, ali to nema veze sa krsnom slavom, mada ni njoj nije mjesto u školi”, rekao je Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice.

“Nijednom u ovoj godini mi kao roditelji nismo pozvani i nismo održali nijednu sjednicu, niti postoji Poslovnik o Savjetu roditelja. To pokazuje koliko Osnovna škola u Srebrenici postuje roditelje i našu djecu”, rekao je Mirnes Zahirović iz Savjeta roditelja.

Iz Islamske zajednice upozoravaju kako ovo nije izoliran slučaj, te kako je diskriminacije povratničke djece u tom bh. entitetu prisutna već godinama.

“To je jedna borba koja traje, ovog što se jučer desilo u Srebrenici je samo jedna kap koja je prelila čašu. Roditelji su ponovo zabrinuti”, poruka je Damira Peštalića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Ove navode i optužbe komentirao je i ravnatelj Osnovne škole u Srebrenici.

“Ako je bilo uvredljivog sadržaja ja to ne podržavam i u ime škole i svoje ime osuđujem svaku vrstu veličanja bilo kakvih ideologija iz prošlosti”, kazao je Dragi Jovanović, ravnatelj Osnovne škole Sveti Sava.

Povodom nemilih događaja oglasio se i potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

“Ovo je još jedna jasna poruka OHR-u, OSCE-u i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama da obustave saradnju i prestanu davati bilo kakvu podršku projektima u obrazovanju ovog entiteta, sve dok se obrazovna politika i pristup istini i pravdi ne promijeni, te dok se ne uspostave standardi po kojima će sva djeca biti jednako tretirana i imati ista prava.”

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić zabrinutost je posljednjim dešavanjima i poručuje kako očekuje javnu ispriku učenicima roditeljima bošnjačka nacionalnosti, pa čak i ostavku ravnatelja škole.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad