Jozefina 30 godina traži svoj novac od devizne štednje, sumnja da će ga dočekati

Vijesti 28. jan 202017:40 > 17:43
N1

Svojim statusom u bh. društvu nezadovljne su i bh. štediše. Za sutra su najavili okupljanje pred Federalnim parlamentom, na čijem se dnevnom redu nalazi Prijedlog izmjena Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH.

Štediše su ogorčene nakon što je Srbija odbila priznati povrat štednje u Invest i JIK banci Beograd za 1.400 štediša iz Federacije BiH i upućeni su da svoje pravo dokazuju pred sudom u Beogradu. Za ovaj problem optužuju Agenciju za privatizaciju FBiH koja je dostavila pogrešen podatke.

Jozefina Peći i njen suprug, štedni račun u tadašnjoj Invest banci otvorili su sedamdesetih godina prošlog vijeka. Prvi put su do svog novca pokušali doći 1991. godine. Tridesetak godina kasnije, i dalje su bez teško zarađne ušteđevine.

“Ispucali smo sve. Sad jedino sud, a mi smo u godinama da hodamo po Beogradu, da plaćamo advokata. Ja sam skoro pola tih sredstava potrošila plaćajući udruženje i sve troškove advokata koje je udruženje imalo”, kazala je Peći.

Još 2014. godine donesena je presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije po kojoj su ove države bile dužne vratiti novac štedišama iz BiH. Srbija je velikom broju štediša odbila zahtjev za verifikaciju.

“Problem deviznih štediša je što je Agencija za privatizaciju, odnosno, direktor Amer Bekrić izdao potvrde pogrešnog sadržaja u kome tvrdi da je stara devizna štednja na računima građana, a ne u srbijanskim banakama. Dakle, radi se o krivičnom djelu”, objasnila je Amila Omersoftić iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Prema podacima Udruženja za povrat stare devizne štednje, postoji 4.773 vlasnika računa u spornoj banci. U Srbiji je prijavljeno 1.400 računa za povrat koji će vjerovatno dobiti odbijenicu, dok su je mnogi već dobili, navode.

Iz udruženja za sutra najavljuju okupljanje pred Federalnim parlamentom kao i obraćanje parlamentarcima.

“Čitava bi država treba doći sutra jer je sutra zaista pitanje do koje mjere može biti toliki bezobrazluk jer vi kažete čovjeku: Ispravi, a ona kaže: Neću, ne možeš mi ništa. Kaže: ja ti dao, ti tražio. On meni može dati samo izvod iz računa, on meni ne može napisati nikavu potvrdu”, rekla je Omersoftić.

Jozefina ima 82 godine, a tri decenije se bori za svoje novce. Njen muž nije dočekao naplatu, a sumnja da će i ona.

“To su za nas bila sredstva koja bi nam makar zdravlje popravilo. Mogla bih otići u banju, pa lijekovi. Ali sada to je misaona imenica za penzionere”, rekla je.

Od Agencije za privatizaciju FBiH tražili smo komentar na optužbe štediša, reakcija je izostala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad