Goran Salihović: Odmah me objesite, ako sam ukrao šta i prisvojio išta

Vijesti 28. jan 202017:48 > 17:52
N1

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje smijenjenom glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH Goranu Salihoviću. Optužnica, koju je državni sud potvrdio prije više od godinu dana, drugi put je pročitana, a Salihović je ponovio da ne razumije za šta se tereti. Tužiteljstvo je navelo da ga terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, te da je pribavio imovinsku korist nezakonito prekoračivši dozvoljeni limit za reprezentaciju i službena putovanja. Salihović je sve nazvao lovom na vještice i montiranim procesom.

Goran Salihović u Sud je ušao s osmijehom na licu. A u sudnici ga je dočekalo čitanje optužnice, koja ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Tužiteljica Amra Mehmedić navela je da je Salihović od 2013. do 2016. pribavio korist od 80.000 maraka, za koliko je, prema navodima Tužiteljstva, prekoračen limit za troškove reprezentacije i službenih putovanja. Optužnica stavlja na teret Salihoviću i da je naložio alokaciju sredstava Tužiteljstva namijenjenih za ekshumacije i vještake-svjedoke, te taj novac trošio u ugostiteljskim objektima. Taksativno su nabrajani datumi, ugostiteljski objekti i potrošeni iznosi – od 22 pa do 950 maraka. Ovo su samo neki…

“Dana 6.3.2015. godine, petak,kada se nalazio na godišnjem odmoru, u ugostiteljskom objektu Robinzon Lukavac potrošio 74,50 KM. Dana 27.3.2015. godine, petak, u ugostiteljskom objektu Stari foijaker, Zagreb, potrošio 120 KM, a kojom prilikom je u putnom nalogu naveo da je u Zagrebu ostao odsjeo privatno”, pročitala je kantonalna tužiteljica Amra Mehmedić.

Tužiteljica je navela kako je Salihović službena putovanja protuzakonito proglašavao tajnom. Takav je bio i slučaj Pariza, gdje je sudjelovao na Konferenciji o borbi protiv terorizma. Ako je suditi prema optužnici, Salihović je svjesno zakasnio na avion, zbog turističkom obilaska grada.

“Što je za posljedicu imalo kupovinu novih avio karata za sve osobe, koje je Goran Salihović u prvom momentu platio svojim sredstvima. Po povratku sa službenog puta je zahtijevao da Tužilaštvo BiH refundira troškove za nove avio karte”, navela je Mehmedić.

Na pitanje predsjednika sudbenog vijeća Jasenka Ružića razumije li optužnicu, bivši glavni državni tužtelj je odgovorio:

“Uopšte mi nije jasno zašto sam otpužen, i za šta me terete. Kao što sam već rekao na izjašnjenju o krivni, uopšte ne razumijem optužnicu.”

Salihović je u sudnici tvrdio da je putovanja proglašavao tajnima radi svoje sigurnosti, a da je po povratku s puta, naknadno upisivao gdje se nalazio. Također kaže da su i revizori utvrdili da nije bilo prekoračenja limita za reprezentaciju niti ukupnog budžeta Tužiteljstva ni u jednoj godini. Još je dodao:

“Zamislite tog tužioca da je spao da ukrade ručak. Treba ga odmah objesiti. Odmah me objesite, ako sam ukrao šta i prisvojio išta.”

Po izlasku iz Suda, dodatno pojašnjenje.

“Sramno da se glavni tužilac jedne države, da se nad njim provodi tortura, linč. Da se goni da li je zakasnio na avion, je li pojeo ručak. To je strašno”, rekao je.

Optužnicu protiv Salihovića potvrdio je Sud BiH u decembru 2018. Ovaj pedmet mijenjao je adrese, te je bio u nadležnosti tri suda – državnog, Općinskog i, na kraju, Kantonalnog. Goran Salihović je suspendiran sa pozicije glavnog državnog tužitelja 2016. godine, a godinu kasnije je i službeno smijenjen.

Nastavak suđenja bivšem glavnom tužitelju BiH pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, najavljen je za 14. februar, kada bi trebala biti ispitana četiri svjedoka, a među njima i Božo Mihajlović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad