Roditelji bošnjačke djece dali rok, reagovao načelnik Srebrenice

N1

Nakon izvještavanja o spornoj fotografiji đaka srebreničke 1. Osnovne škole, na kojoj se se veliča četništvo u učionici, reagovalo je ministarstvo prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske koje traži potpunu informaciju od rukovodstva škole. U međuvremeno je rukovodstvo škole obavilo razgovore sa učenicima koji su objavili fotografiju i izreklo im "adekvatne mjere" zbog neprimjerenog ponašanja. Održani su i protesti upozorenja bošnjačke djece i njihovih roditelja ispred škole, a o svemu je govorio i načelnik opštine Mladen Grujičić.

Nakon fotografije koja je uznemirila bošnjačku djecu i roditelje u Srebrenice, oni su izašli jutros sa zahtjevima školi kako da se ubuduće prevaziđu ovakvi incidenti. Sedam dana je rok da da se formira savjet roditelja koji bi imao određenu ulogu u radu škole, a koji je, kako kažu, do sada bio ignorisan.

“Mi smo i ranije pisali, mi smo sve ovo radili i prošle godine. Međutim, nije bilo nikakvog odgovora, niti ima ikakve sankcije prema bilo kome. Zato je ovo danas naš jedini, posljednji način da iskažemo svoje nezadovoljstvo i na to imamo apsolutno pravo”, poručuje Mirnes Zahirović, predstavnik roditelja.

“Nezadovoljni smo sa širenjem nacionalne, vjerske mržnje i netrpeljivosti. To nije tradicija jednog naroda kao što žele predstaviti. To je fašizam, ono što je bilo u školi. I želimo da sva djeca, da budu ravnopravna i da sva djeca uživaju ista prava”, dodaje Muhamed Avdić, roditelj.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić nije osudio spornu fotografiju, ali jeste bošnjačke političare za koje tvrdi da su zloupotrijebili posljednji incident. Zbog toga je, tvrdi, bio prinuđen da sazove sastanak sa roditeljima, rukovodstvom škole i srpskim političarima.

“Kako bi smo zaštitili pravo ove djece, a onda i roditelje koji u Srebrenici, u Republici Srpskoj doživljavaju da ih malttretiraju bošnjački političari koji su zloupotrijebili ovu situaciju, upali danas u školu, napravili incident i nagovorili sve učenike da kažu da se osjećaju ugroženo ili da im nije bezbjednost dobra, kao što je to bilo”, ističe Grujičić.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS poručuje da će se slučaj do kraja istražiti, a predsjednica ovog entiteta Željka Cvijanović kaže, jedna fotografija ne može osuditi obrazovni sistem u Republici Srpskoj…

“Bilo koja fotografija koja izaziva određene negativne emocije kod drugih. Evo ja nisam vidjela fotografiju, ali ne mora da znači da treba da osuđujete cijeli sistem, ako se pojavila jedna fotografija”.

Zbog novonastale situacije, Srebrenicu će u četvrtak posjetiti i misija OSCE-a u BiH. Ranije je za N1 Kathleen Kavalec rekla da je potrebno smiriti tenzije i da ovo nije trenutak za politizaciju posljednjih dešavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad