Otkazano nekoliko promocija knjige Jessice Stern o ratnom zločincu Karadžiću

Vijesti 29. jan 202016:46 > 16:48
Peter Dejong/Pool via REUTERS

Tri promocije knjige američke autorice Jessice Stern o presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, a koje su trebale biti održane krajem tekućeg i početkom narednog mjeseca, otkazane su, objavljeno je na službenim stranicama organizatora događaja 'Harvard Books', 'Politics Prose' i 'World Boston'.

Vijest dolazi netom nakon otvorenog pisma kojeg potpisuju brojni intelektualci, aktivisti i predsjednici udruženja, a koji su pozvali institucije da preispitaju planove da promovišu “hagiografiju dr. Stern o presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću”.

“U ime bosansko-američke zajednice, prijatelja BiH, te organizacija i pojedinaca koji čvrsto vjeruju da genocid, kao i ratni zločinci koji su organizirali ta strašna zlodjela ne bi trebali biti uljepšavani na bilo koji način, obraćamo se sa dubokom zabrinućošću zbog nedavno objavljene knjige dr. Jessice Stern pod nazivom ‘Moj ratni zločinac: Osobni susret s arhitektom genocida’. Mi, potpisnici ovog otvorenog pisma, pozivamo institucije da preispitaju planove da promovišu hagiografiju dr. Stern o presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji trenutno služi doživotnu kaznu u Hagu zbog genocida u Srebrenici, počinjenog nad bosanskim muslimanima (Bošnjacima)”, navodi se u pismu.

Podsjećamo, ‘New York Times’ je nedavno objavio isječak iz pomenute knjige, koji je izazvao brojne reakcije i osude zbog načina na kojeg je autorica knjige predstavila Karadžića.

Stern opisuje susrete s Radovanom Karadžićem nakon što je osuđen nepravomoćno, govoreći o njegovim pokušajima da joj pokaže vještine u polju energetskog liječenja.

Mnogi su ocijenilli u reakcijama da autorica skreće pažnju s Karadžića kao kreatora genocida teda ohrabruje one koji negiraju genocid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad