Igra prijestolja u Kantonu Sarajevo i obećanje Bakira Izetbegovića

Vijesti 29. jan 202018:01 > 18:23
N1

Danas je izglasana smjena Vlade Kantona Sarajevo, na čijem je čelu bio Edin Forto, član Naše stranke. Upravo ta stranka bila je dio šestorke, koja je puno obećavala, pa i to da pozicije, financije i njihova raspodjela neće biti kamen spoticanja u radu i funkcioniranju. No petak 13., i to 13. novembar, bio je koban za šestorku, kada je izlaskom DF-a i SBB-a ostala četvorka.

Mjesec dana nakon izbora, počeli su pregovori. SDP, Naša straka, DF, Narod i pravda, Nezavisna lista i SBB, imali su isti cilj – formirati vlast u Kantonu Sarajevo. I to bez SDA, koja je dobila najveć broj glasova u ovom kantonu.

“Ovo je početak pregovora o formiranju skupštinske većine”, rekao je Edin Forto, Naša stranka, 13. decembra 2018.

“Ništa o kadrovskim rješenjima, to je na zadnjem mjestu svih ovih sastanaka i to me čini sretnim”, kazao je tada Elmedin Konaković, Narod i pravda.

“Kada je u pitanju Savez za bolju budućnost, ovo je samo jedan kontinuitet. Prirodno je da se desi i u Kantonu Sarajevo”, dodao je Mirvad Kurić, SBB.

“Praktično ovim današnjim činom, savršeno je jasno ko će biti većina, a ko opozicija”, zaključio je Damir Mašić, SBB.

Rijetko kad se dogodilo u političkom životu u Bosni i Hercegovini da su stranački pregovori otvoreni za javnost. Takvi su bili, bar na početku, oni koji su se vodili u sarajevskoj šestorci. Na njima su se mogle čuti i ovakve poruke…

“Nikad više, bar ove stranke, koje će biti parlamentarna većina, neće dozvoliti da budžet bude bankomat ni za pojedince, ni za stranke, ni za interesne grupe”, kazao je Nermin Pećanac, NBL.

  No proračun, tko i kako uzma i raspoređuje novac, naposlijetku su čini se bili kamen spoticanja i predmet previranja. Uskoro je formirana kantonalna Skupština, njeno rukovodstvo, klubovi…

“Mi ćemo učiniti sve da se ne vide nikakve političke razlike, da ništa od naših stavova personalnih ne utiče na ono što je bitno – a to su upravo reformski zakon i procedure”, obećavao je Konaković.

“Prioriteti će biti da sve funkcioniše onako kako treba da funkcioniše”, poručio je Vibor Handžić, Naša stranka.

Funkcioniralo je kada se formirala nova Vlada, na čijem čelu je imenovan Edin Forto. Radit ćemo prema 29 principa i donijeti 300 mjera, najavio je tada premijer Forto.

“Zapošljavanje je ključ, zapošljavanje je ono što nas vuče prema dole, zapošljavanje u javnom sektoru to je ono od čega ćemo početi raditi. Također, već kroz ovaj budžet pokušat ćemo implementirati stvari vezano za ono što nas svakodnevno muči, a to je zrak”, naveo je Forto.

Nova većina neće uspjeti, poručivali su tada iz SDA.

“Cijenimo da ova Vlada neće moći iznijeti teret od realizacije budžeta od 926 miliona maraka”, kazao je Mahir Dević, SDA.

Poručivali su iz stranke, paralelno najavljući kako će oni srušiti ovu i imenovati novu Vladu, te napraviti skupštinsku većinu.

Vlada na čelu s Fortom je u međuvremenu, kako kažu, radila, donosili su se zakoni, imenovale nove upravljačke strukture. Što sve konkretno, nabrajao je nedavno premijer u dvije minute…

“Utoplili smo 39 javnih objekata, uveli prirodni gas u 370 objekata. Sredili smo studentski, i spomen park Vraca. Izdvojili 84,5 miliona za različite oblike pomoći. Renovirali porodilište, otvorili novu pedijatriju u Općoj bolnici. Ukinuli liste čekanja za vrtiće za 682 djece”.

SDA nije mirovala , prvi čovjek ove stranke Bakir Izebegović tijekom cijele 2019. najavljivao je vertikalu, odnosno da će sa SBB-om i DF-om formirati ne samo Vijeće ministara i Vladu Federacije, nego i Vladu KS.

“Dakle, mandat 2018-2022 da bude zaista jedan uspješan mandat, da se pokrene masovna izgradnja infrastrukture”, poručivao je Izebegović.

Čelni ljudi DF-a i SBB-a, Željko Komšić i Fahrudin Radončić, navode o vertikali u svojim javnim nastupima nisu željeli ni potvrditi, a ni demantirati. Kao ni to da li na njih određeni međunarodni dužnosnici vrše pritisak.

“Ne znam da li stranci održavaju, mislim da se ta Vlada održava ipak nekom vrstom unutrašnje saradnje, ali da jedan dio međunarodne zajednice stoji iza ove Vlade i pokazuju interes da ova vlada uspije, to je tačno. Ali lako vam je to vidjeti, pogledajte samo izjave pojedinih zvaničnika i sve će vam biti jasno”, pojasnio je Komšić.

Pohvale za ono što je radila šestorka stizale su i iz Washingtona.

“Građanske, a ne nacionalne stranke, koje vode Vladu Kantona Sarajevo, to je nešto vrijedno pažnje, podrške, energije i investiranja od međunarodne zajednice”, istakao je ranije Matthew Palmer, specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan.

Tko zapravo vodi procese u Sarajevu, Konaković ili Forto, zašto i kome lider NiP-a dodijeljuje sredstva, helikopter, transverzala, sve su to bile teme oko kojih su se vodila sporenja. Pokušavale su se riješiti nesuglasice, kako usmenim, a prema nekim navodima, i fizičkim obračunima.

“Žustre rasprave jeste bilo, ali fizičkih sukoba nikada”, tvrdio je Igor Stojanović, SDP.

Rasprave je bilo i na relaciji Radončić-Konaković. Počele su frcati oštre riječi, pa i poruke poput ovih.

“Nećemo da se gospodin Konaković ponaša u dvostrukoj ulozi, kao predsjednik Vlade i parlamenta”, poručio je Fahrudin Radončić, SBB.

“On me sad tužaka po medijima. To mu je jedan model ponašanja koji nije dobar”, odgovorio je Konaković.

Bio dobar ili ne, na petak 13. u jednom sarajevskom hotelu, Izetbegović, Komšić i Radončić postigli su dogovor. Najavljuju novu većinu, Vladu i nestranačkog premijera.

“SDA će preuzeti sedam ministarskih pozicija u KS, SBB tri, DF dvije, predsjedavjući Skupštine će biti iz SDA”, kazao je Izetbegović.

“Ovo je bosanskohercegovačka koalicija, dominantno, da ne bi bilo zabune”, dodao je Komšić.

U međuvremnu je šestorka postala četvorka, neki su postali neovisni zastupnici, neki promijenili stranački dres, a neki tražili pečat. Igra prijestolja u KS svakako se nastavlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad