Sekulić o veličanju četničkog pokreta: Predizborna kampanja počinje u Srebrenici

Vijesti 30. jan 202010:53 > 10:59
N1

Iscenirani incidenti iz Srebrenice, se po pravilu u predizbornim kampanjima prenose na globalni nivo, a razlog za to je činjenica da je ovo mjesto najosjetljivije i najranjivije, kaže novinar Marinko Sekulić. Ono što je žalosno je da su u poslednjem slučaju iskorištena djeca dodaje sagovornik N1.

Osvrčući se na incident u kome je isplivala fotografija đaka koji u učionicu veličaju četnički pokret Sekulić je ocjenio da će predizborna kampanja u ovoj opštini biti “vruća” jer je dosta zainteresovanih i Srba i Bošnjaka za poziciju načelnika.

“Srebrenica je moneta za potkusurivanje, bila je u ratu, a evo i godinama nakon rata. Svaka predizborna kampanja potiče iz Srebrenice”, kaže novinar Marinko Sekulić.

Sekulić se osvrnuo i na podršku lokalnog srebreničkog sveštenika koji je podržao dječake koji se nalaze na spornoj fotografiji, njegov rad u Srebrenici ocjenio je destruktivnim po međuljudske odnose.

“To je dolilo ulje na vatru, i mislim da je isprovociralo kasnija dešavanja”, kazao je sagovornik N1, dodavši da se to nije dešavalo na obilježavanju slave Svetog Save, jer tada nije ni tekla nastava, niti je to bio do programa.

Prema Sekulićevom mišljenju, krivo je cjelokupno društvo, porodica iz koje sve polazi ali i školski sistem koji ne reaguje.

“Jedan od mojih sinova, najstariji, prije desetak, petnaest godina kada je išao u školu ovdje, dobio je batine zato što je druge nacionalnosti u odnosu na većinu koja je tu u tom trenutku bila, ili ga nisu smatrali dovoljno velikim Srbinom”, pojasnio je Sekulić, te dodao da se ista takva situacija samo obrnuta desila njegovom najmlađem sinu u Sarajevu.

Sagovornik N1 ocjenjuje da je potrebno izraditi Zakon o školstvu koji ne bi bio diskriminatoran, i prema kome bi sva djeca bila ravnopravna.

“Činjenica je da se piše o diskriminaciji, kada je u pitanju nacionalna grupa predmeta u Republici Srpskoj. Međutim, nije bolja situacija ni u Federaciji BiH, tamo imamo dvije škole pod jednim krovom, manje se o tome samo govori, i manje problema ima zato što je vjerovatno manje povratnika Srba u FBiH koji ne traže svoja prava, dok Bošnjaci, s pravom, traže svoja prava”, poručio je Sekulić.

U razgovoru za N1 Sekulić se osvrnuo i na mogućnost zakazivanja novih protesta u Srebrenici. Vjeruje da do njih neće doći, jer u ovom trenutku ne postoje razlozi za novi protest.

Nakon što se u javnosti pojavila fotografija dječaka na kojoj se veliča četništvo, na protest su izašli roditelji izražavajući nezadovoljstvo. A zbog novonastale situacije posjetu Srebrenici najavila je šef misije OEBS-a Kathleen Kavalec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad