Inspekcija na terenu: Propusti u objektima Tibra na Stupu

Vijesti 30. jan. 202012:03 > 12:08
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Inspektori za zaštitu od požara Inspektorata Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo utvrdili su da rad dvije kotlovnice na pelet i plin u objektu Tibra2 – Stup Nukleus, u ulici Stupska bb, općina Ilidža, ne ispunjavaju tehničke uslove za zaštitu od požara, saopćeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Izgradnja kotlovnice na pelet u podzemnoj garaži stambeno-poslovnog objekta Tibra2, prema inspekcijskim nalazima, nije predviđena u glavnom projektu, nema izdatu urbanističku, građevinsku niti upotrebnu dozvolu za izgrađeni objekt.

”Prema inspekcijskim nalazima, kotlovnica za pelet nije izvedena u skladu s tehničkim propisima kao zaseban požarni sektor, odgovarajuće vatrootpornosti, nije obezbijeđena ventilacija niti pristup u kotlovnicu iz slobodnog prostora.

Plinska kotlovnica u stambeno-poslovnom objektu A4, za koju je nadležni organ izdao upotrebnu dozvolu, nalazi se na 13 spratu i nije izvedena kao posebni požarni sektor i nalazi se u hodniku s dvije stambene jedinice. Kotlovnica nije povezana s objektom preko tampon zone s umjetnim provjetravanjem i vratima otpornim prema požaru, nisu osigurana dva izlaza iz kotlovnice, a zidovi prema stambenim jedinicama su od rigipsa. Sve navedeno je u suprotnosti s Pravilnikom za zaštitu visokih objekata od požara, kao i Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu”, saopćeno je.

Za obje kotlovnice, koje zagrijavaju preko 2.000 stambenih jedinica, nije izvršen pregled i čišćenje dimnjaka, dimnjače i kotlova, što je u suprotnosti s Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

”MUP KS poziva vlasnike kotlovnica da hitno poduzmu odgovarajuće aktivnosti u skladu sa zakonskim propisima, kako bi kotlovnice doveli u ispravno stanje i zaštitili građane od mogućnosti požara a istovremeno osigurali im grijanje u ovim zimskim danima.

Inspektorat MUP-a KS poziva etažne vlasnike u Tibri2 – Stup Nukleus da uklone bespravno izgrađene garaže na parking mjestima jer su izvedenim radovima presječene cijevne instalacije automatskog sistema za gašenje požara, pojedini ventilatori, detektori ugljen-monoksida i javljači požara su “zatvoreni” u garažama čime je poremećen sistem ventilacije i odimljavanja garaža, dojave i gašenja požara, kao i koncept zaštite prostora predviđen projektnom dokumentacijom i tehničkim propisima.

U prošloj godini, inspektori za zaštitu od požara Inspektorata MUP-a KS izvršili su 445 inspekcijskih pregleda, naloživši 157 mjera i izdavši 47 prekršajnih naloga. Ukupan iznos novčanih kazni je 119.620 maraka. U narednom periodu, inspektori će nastaviti poduzimati aktivnosti primjene mjera zaštite od požara u objektima na području Kantona Sarajevo”, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

.