Organizatori najavili drugu bh. Povorku ponosa

Vijesti 30. jan 202013:12 > 13:27
N1

Organizatori Prve bh. povorke ponosa za 2020. godinu najavljuju drugu Povorku ponosa. U saopštenju upućenom javnosti pozvali su sve zainteresovane aktiviste i aktivistice da se priključe organizaciji, no bez detaljnih informacija, gdje i kada bi se tačno trebala održati. Kažu, povorka ponosa je nužna, a njeno održavanje je neophodno, jer borba za ljudska prava LGBTIQ osoba mora da se nastavi i u 2020. godini.

U saopštenju se još navodi da je bosanskohercegovačka Povorka ponosa protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, te da predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja, ne samo nad LGBTIQ osobama, već svim grupama i pojedinkama/cima u društvu.

“Prva Bh. povorka ponosa je pokazala da postoji potreba za ovim vidom aktivističke borbe za bolju i sigurniju svakodnevnicu LGBTIQ osoba. U javni prostor je isplivala homofobija/transfobija kojoj LGBTIQ osobe svjedoče svakodnevno”, stoji u saopštenju BH povorke ponosa 2019.

Prva Povorka ponosa je pokazala da može biti snaga koja će ujediniti sve građane/ke u BiH, koji će bez obzira na sve prepreke biti otpor homofobiji/transfobiji i nasilju. Oko 3000 ljudi je hrabro i dostojanstveno koračalo 8. septembra 2019. godine i poslalo snažne poruke solidarnosti, ljubavi i ponosa.

Svjedočimo svakodnevnoj restrikciji i kršenju ljudskih prava građana/ki u BiH. Uskraćuju nam se osnova ljudska prava. Od prava na čist zrak, do prava na život bez nasilja. Svi dnevno-politički problemi utiču na standard života svake/og pojedinke/ca u ovom društvu, pa tako i na LGBTIQ osobe”, naglašavaju.

Organizatori bh. povorke ponosa u saopštenju ohrabruje sve LGBTIQ osobe i sve, kako navode, saveznike/ce da se pridruže drugom Organizacionom odboru i budu dio organizacije druge Bh. povorke ponosa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad