Komšić: BiH nezaustavljivo ide prema članstvu u NATO

Vijesti 31. jan 202006:41 > 06:44
BN TV

Bosna i Hercegovina je ušla u fazu koja se zove Akcioni plan za članstvo u NATO-u, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u emisiji "Puls" BN televizije.

Komšić je naveo da je naredni korak ulazak BiH u NATO.

“Mi smo (BiH) davno tražili članstvo u NATO-u, čini mi se još u vrijeme kada je Nebojša Radmanović bio jedan od članova Predsjedništva”, rekao je Komšić.

Na konstatacije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da “Program reformi” nije isto što i ANP, Komšić odgovara:

“Svi koji ne vjeruju da je to isti dokument neka ga uzmu i neka ga pročitaju”.

“BiH je ušla u nezaustavljiv put za članstvo u NATO-u”, rekao je Komšić.

“BiH je ušla u fazu koja se zove Akcioni plan za članstvo u NATO-u, a to vam je pretposljednja stepenica pred ulazak u NATO. Sljedeća faza je punopravno članstvo”.

Između “Programa reformi” i ANP-a Komšić povlači znak jednakosti i ističe da je to nekoliko puta jasno stavljeno do znanja i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Na sjednici Predsjedništva sa ambasadorima Kvinte kada je pitao (Dodik) mene i Džaferovića `je li ovo ANP`, tada sam mu rekao `Milorade, već sam ti rekao, da, ovo je ANP, da se ne lažemo`. Tada se okrenuo ambasadorima i rekao `je li vidite da je ovo ANP`? Tada je pristao“, ispričao je Komšić u emisiji “Puls” BN televizije.

A to ne može da poništi nikakva rezolucija o vojnoj neutralnosti, pa ni ona koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

“NS Republike Srpske nema ništa sa tim, jer je to nadležnost institucija BiH. To je isto kao da je grad Bijeljina donio odluku o vojnoj neutralnosti. Kakve veze imaju s tim i Skupština RS, i Parlament FBiH i Skupština Brčko distrikta? Radite tuđi posao, nemate pravo na to”.

Kada je riječ o putu ka EU, Komšić navodi da zastoji postoje i u Briselu, ali i u BiH. On kaže da evropska pravila u BiH ne odgobvaraju svima.

“Kada govorimo o borbi protiv korupcije, upitajmo se da li to odgovara političkim elitama u BiH, bez obzira na zvanične izjave? Odgovara li to upravljačkom sloju, ne samo u politici sve ono što je standard u EU? Tvrdim da običnim ljudima odgovara, ali jednom broju elita ne odgovara”, rekao je Komšić.

Na ideju “malog šengena” Komšić ne gleda sasvim optimistično.

“Ako je to zamjena za EU, hvala ne treba nam to. Nama ne treba neki mali šengen niti neki specijalni dogovor da bi mi funkcionisali”.

Za rješavanje problema sa Hrvatskom potrebna je odlučlnost Vlade. U tome nije presudna uloga novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, ali on može da relaksira odnose dvije zemlje, poručuje Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad