Sudija Branko Perić: Politika ušla u pravosuđe i dobro ga kontroliše

N1

Prije nekoliko dana, izvještaje o radu VSTV-a za 2018. i 2017. nisu prihvatili poslanici i delegati Parlamenta Bosne i Hercegovine (na sjednicama 16. i 23. januara.) Isto se desilo i sa Izvještajem za 2016. godinu. Sudija Suda BiH Branko Perić, komentarišući za RSE postojeću situaciju, podvlači kako nije ključni problem to što u Parlamentu nisu usvojeni izvještaji VSTV-a ili prema zvaničnoj formulaciji, što nisu primljeni k znanju.

“Veći je problem to što Parlament u posljednjih dvadeset godina nije raspravljao o stanju u pravosuđu. Ni jedan problem pravosuđa nikada nije bio predmet skupštinske rasprave. Tako izgleda da za parlamentarce pravosuđe ne postoji, niti problemi u ovoj oblasti. To znači da je politika ušla u pravosuđe i da ga dobro kontroliše. Političarima bolje pravosuđe i ne treba, njima treba pravosuđe koje se bavi svojim skandalima, a ne efikasan, profesionalan i nezavisan pravosudni sistem. Samo neprofesionalno pravosuđe garantuje političarima da njihov kriminal neće nikada doći na dnevni red”, kaže Perić i dodaje:

“Ja mislim da je ova višegodišnja igra o neusvajanju izvještaja VSTV- a samo privid neprijateljstva između politike i pravosuđa, čije trenutno stanje savršeno odgovara političarima. Ono je njihov posjed. Parlamentu ne treba nikakav izvještaj da bi se pokrenula rasprava o vladavini prava. Izvještaj eksperta Pribea bio je za to najbolja prilika, ali niko nije ni mrdnuo prstom. Pribeov izvještaj, iako je objavljen u decembru prošle godine, više niko i ne spominje”, kaže sudija Perić.

Integralni tekst pročitajte na portalu Radija Slobodna Evropa na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad