Ademović: Nisam siguran da je osnovan Dodikov zahtjev u vezi zastave BiH

Vijesti 01. feb 202009:55 > 09:55
N1

Početak dvodnevne plenarne sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zakazan je za 6. februar. Tim povodom ekspert iz oblasti ustavnog prava Nedim Ademović govorio je za N1.

 Na upit da li je Dodikova apelacija osnovana, Ademović odgovara da će to reći Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

“Po mom vlastitom ubjeđenju, nisam siguran da je takav zahtjev osnovan iz jednog prostog razloga što Ustav BiH propisuje nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da usvoji zakonski okvir kada su u pitanju simboli BiH, uključujući i zastavu. Međutim, Ustav BiH daje nadležnost Parlamentu i Predsjedništvu BiH da potvrde takvu odluku samo ukoliko se radi o simbolima koji će predstavljati BiH”, kazao je Ademović za N1.

Kako je naveo, po njegovom dubokom ubjeđenju, ne postoji nadležnost Predsjedništva BiH da potvrđuje takvu odluku već je to isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na upit voditeljice Sanele Dujković šta će se desiti ukoliko Ustavni sud ukine odredbe koje osporava Dodik i šta će biti naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH, Ademović odgovara:

“U tom slučaju radi se o jednoj proceduralnoj greški u smislu da Parlamentarna skupština BiH nije dobila potvrdu Predsjedništva BiH da izmjene i dopune tog zakona mogu stupiti na snagu, što znači da će se onda tražiti potvrda od Predsjedništva BiH u određenom vremenskom roku. Ponavljam, Parlamentarna skupština kao i svako drugo zakonodavno tijelo u državama u Evropi, ima pravo da stvara zakonski okvir na koji način i pod kojim uslovima se koriste simboli, prije svega zastava, grb i himna”, kaže Ademović, te dodaje:

“Gledajući s političke strane, poprilično je licemjerno da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik s jedne strane pokušava u potpunosti neustavno i nezakonito uvodi stavljanje zastave jednog entiteta u institucije BiH kada to uopšte nije predviđeno normativnim okvirom, a s druge strane traži da se obori jedan zakon zbog toga što upravo on nije dobio priliku da ga potvrdi tamo gdje Ustav BiH uopšte ne propisuje njemu nadležnost da tako nešto radi”.

Naveo je da je Bosna i Hercegovina složena država, nije unitarna.

“U mnogim složenim državama državni parlament odlučuje da li pored državnih simbola želi da prezentira i simbole sastavnih jedinica te države. Obično se to dešava tamo gdje te sastavne jedinice imaju određeni udjel u djelovanju same države, kako prema unutra tako i prema vani. Opet se radi o diskreciji državnog parlamentarca. Mi trenutno u našem zakonu imamo jednu takvu odredbu, u Zakonu o zastavi kada su u pitanju Oružane snage BiH zato što Oružane snage nisu isključivo i samo nadležnost BiH, već i entitetu sudjeluju u Oružanim snagama pa je predviđeno da entiteske zastave budu tu prisutne”.

Kako je kazao, da li će se ili ne to proširivati na druge institucije, u nadležnosti je Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je Milorad Dodik 2018. godine preuzeo mandat u Predsjedništvu BiH i da je tada zahtijevao da i zastava Republike Srpske bude istaknuta u zgradi te institucije, što je izazvalo lavinu reakcija druga dva člana Predsjedništva BiH, a oglasili su se i brojni članovi akademske zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad