Jedini aerodrom u RS-u i još 19 lokacija uskoro se knjiže na državu?

Vijesti 03. feb 202016:49 > 19:20
N1

Na teritoriji Republike Srpske je 20 vojnih lokacija na 8.200 hektara koje bi mogle biti uknjižene na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. Jedna od ključnih je Veliki Žep kod Han Pijeska za koju je, nakon odluke o knjiženju, Pravobranilaštvo RS uložilo apelaciju, a Ustavni sud BiH odbacio.

Državna imovina bi, pored Velikog Žepa, moglo postati i pet komunikacijskih čvorišta na potezu od Prijedora do Trebinja, osam kasarni među kojima Kozara u centru Banjaluke, nekoliko skladišta naoružanja, od kojih su najznačajniji Kula jedan i dva u Mrkonjić Gradu, te jedini aerodrom u RS – Mahovljani, nadomak Laktaša.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, poručio da je pritisaka bilo i ranije, ali bezuspješnih:

“Republika Srpska je bila izložena ogromnim pritiscima od 2012. i 2013. godine da to prenese i nije prenijela.”

Dalje izbjegavanje bilo bi praktično nemoguće jer je Milorad Dodik stavio potpis na dokument kojim se proces knjiženja nastavlja, mišljenja je bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić:

“U Programu reformi, koji je potpisan, stoji vrlo jasno da će se nastaviti knjiženje vojne imovine BiH, potpisan je i na toj stranici, a nigdje ni u jednoj rečenici ne stoji nikakvo rješenje.”

Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva odbrane:

“Pitanje knjiženja perspektivne vojne imovine će se nastaviti kontinuirano rješavati. Ovo pitanje je kao jedan od zadataka definisano i u dokumentu Program reformi.”

Iz sjedišta NATO-a za N1 su potvrdili da, nakon ulaska u MAP, važno je završiti proces knjiženja perspektivne vojne imovine na nivo države:

“Sa zadovoljstvom ćemo pozdraviti zvaničnike BiH u sjedištu NATO-a na raspravama o saradnji NATO-a i regionalnoj sigurnosti. Mi i dalje podržavamo vlasti Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da državi registriraju nepokretnu vojnu imovinu.”

Perspektivnih lokacija na području Bosne i Hercegovine je ukupno 57, proces knjiženja na prostoru Federacije BiH velikim dijelom priveden je kraju.

“Ja znam u vrijeme, prije mjesec dana ili mjesec i po, dok sam bio još u Ministarstvu da su uknjižene mislim 32 lokacije, da su neke u procesu priprema za knjiženje koje su na prostoru i RS i da su davno preko Pravobranilaštva proslijeđeni određeni zahtjevi za dokumentaciju kako bi proces knjiženja se nastavio”, rekao je bivši zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.

Kroz brojne antiNATO kampanje ovaj proces se u RS karakterisao kao otimačina Dejtonske teritorije, OHR je ranije odbacio ovakve indicije, saopštavajući da iako uknjižena na BiH perspektivna vojna imovina ostaje dijelom entitetskih teritorija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad