Molitva za žrtve rata u BiH: Cijeniti svaku žrtvu, osuđivati svakog zločinca

Vijesti 04. feb 202012:00 > 12:10
N1

Lideri vjerskih zajednica zajedničkom molitvom odali su počast svim žrtvama rata u BiH. Molitve su predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kardinal Vinko Puljić, Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo, u ime mitropolita dabrobosanskog molitvenom skupu prisustvovao je jerej Nemanja Đureinović, koji se prisutnim nije obraćao.

Ovom prilikom potpisan je ugovor MRVBiH i USAID-a. Tim ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagovanje na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH.

“Uz ovu pomoć ćemo nastaviti da pratimo sve incidente, napade na vjerske objekte i vjerske službenike i vjerujem da će ovo doprinijeti boljem razumjevanju svih nas u BiH”, rekao je Finci, te dodao da je jasno da bez toga teško da ima uspješnog i sretnog života za sve.

Vjerske zajednice su nakon poslednjeg rata, u kontekstu suživota ostvarile napredak, posbeno kroz Međureligijsko vijeće kaže reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, te dodaje da politike s druge strane vjerovatno imaju svoje razloge zbog kojih se ponašaju kako se ponašaju. Vjerski lideri, kaže prvi čovjek IZ, nisu uvijek sretni onim što političari čine.

“Jako je važno da kao ljudi, ali i kao vjerski dostojanstvenici cijenimo svaku žrtvu koja je pala u BiH. Isto tako jako je važno da osuđujemo svakog zločinca bez obzira na njegovo ime i prezime”, rekao je Kavazović.

Na potrebu da se i na ovaj način odaje počast žrtvama ukazao je i kardinal Vinko Puljić.

“To što se dogodilo, nemilo u Drugom svjetskom ratu i poslije rata. Danas čovječanstvo nije svjesno važnosti da se borimo protiv takvih elemenata kao što je mržnja, isključivost, negiranje prava čovjeka ili ugrožavanje dostojanstva čovjeka”, poručio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Na pitanje da prokomentariše postavljanje križeva od strane Katoličke crkve u Starom gradu Stolac koji je proglašen kulturnim spomenikom, Vinko Puljić je poručio da ne želi komentarisati lokalne stvari, koje kaže, ne poznaje.

“Ne smijemo izdvojiti jedan slučaj. BiH je jedna zemlja, u njoj se mora stvoriti klima na svim prostorima-poštivanje jednakih prava. Ne možemo izdvojiti jedan slučaj kao da je to jedinstveno. Svaki slučaj treba se ugraditi u cjelovitost”, potcrtao je Puljić.

Zajedničkoj molitvi je u ime SPC prisustvovao jerej Nemanja Đureinović, koji se ovom prilikom nije obratio prisutnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad