Upozorenje Civilne zaštite: Odmah poduzeti mjere zaštite od vjetra

Vijesti 04. feb 202016:39 > 16:50
Ilustracija

Obzirom na to da je za period od 4. do 6. februara 2020. godine Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za jak vjetar iz Civilne zaštite u KS objavili su mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra za sva pravna i fizička lica, saopšteno je iz Vlade KS.

Federalni hidrometeorološki zavod upozorio je na jak vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera sa olujnim udarima, čija će brzina biti od 50 do 70 km/h.

“Upozoravamo sva pravna i fizička lica na području Kantona Sarajevo da ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, preduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra”, rekli su iz Kantonalnog štaba Civilne zaštite.

“Posebno apelujemo na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, apelujemo sugrađanima da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala”, stoji u saopštenju.

Opštinske službe civilne zaštite treba da stave svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost kako bi bile spremne, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, po planovima zaštite i spašavanja, reaguje na najavljene jake udare vjetra na području svojih opština.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad