Košarac za N1: Dugo se vodi kampanja protiv Nikole Špirića

Vijesti 05. feb 202018:19 > 18:59
N1

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac za N1 govorio je o brojnim političkim aktuelnostima u državi, ali i o svojim aktivnostima otkako je preuzoe novu funkciju. U Briselu je, u ime Bosne i Hercegovine preuzeo predsjedavanje CEFTA sporazumom.

“Iskoristio sam priliku da prva zvanična posjeta mene kao ministra bude upravo Briselu jer je središna evropska institucija, a da mi imamo jasno definisan spoljnopolitički cilj, a to je člansto u EU. Važno je da budemo prisutniji u Briselu jer sam uočio da nije bilo visokog nivoa koordinacije aktivnosti”, kazao je Košarac i dodao:

“BiH je preuzela predsjedavnaje CEFTA-om, to je prilika da iskažemo naše politike i potrebe. Praksa jeste da se prilikom preuzimanja predsjedavanja preuzme dio prioriteta koje definiše prethodni. Dva su nova prioriteta – institucionalni razvoj CEFTA-e i izgradnja, odnosno dodatni protokol sedam koji bi podrazumijevao rješavanje sporova u CEFTA-i.”

Košarac je objasnio zbog čega dugo traje ulazak Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju i šta treba da se uradi kako bi taj proces bio završen:

“Kad je u pitanju zakonska procedura BiH je značajan dio obavila. Danas sam razgovarao sa ministrom trgovine u Vladi FBiH koji kaže da su uslovi često mijenjani i da nemamo konačnu listu da li su svi uslovi ispunjeni. Postoji neloliko bilateralnih sporazuma koje treba da potpišemo u narednim mjesecima i drugi uslov je odluka o kvalitetu naftnih tečnih derivata.”

Govorio je o izvozu Bosne i Hercegovine, i njene saradnje sa drugim zemljama u svijetu:

“Intezivno se radi na izvozu voća i povrća, to treba i da unaprijedimo. Postoji interesovanje naše privredne zajednice za izvoz mesa i mlijeka. Ja ću ruskom inspektoru uputiti poziv da dođu u nadzor, mislim da tu ima nekog pozitivnog kretanja. Zatim, Kina sve više interesovanja ima za privrednu saradnju sa BiH, u narednim mjesecima ćemo intezivno raditi na tome.”

Za prethodnika Mirka Šarovića kazao je da nije bio dobar ministar. O stranačkom kolegi Nikoli Špiriću uprkos SAD-ovoj crnoj listi zbog korupcije Košarac ipak sve najbolje:

“Rekao bih da je to stav SNSD-a i da je to legalno u skladu sa poslovnikom. Da li ima ijedna sudska presuda u kojoj se utvrđuje da je Nikola Špirič učestvovao u korupciji? Rekao bih da se dugo vodi kampanja protiv Nikole Špirića.”

Govoreći o nemogućnosti dogovora o ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, kazao je da bošnjačka i hrvatska strana treba pustiti srpsku da izabere svoje predstavnike u Savjetu ministara:

“To mjesto pripada Republici Srpskoj, iz reda ostalih. DNS je predložio gospodina Božovića, on je prošao provjere i SIPA-e i OSA-e. Gospodin Božović ima pravo da bude član političke organizacije, ali da to ne može biti eksponirana osoba. Mi nismo birali bošnjačku ekipu Savjeta ministara, niti hrvatsku.”

Uprkos prekapacitiranosti koje je zatekao u svom resoru kada je preuzeo funkciju, Staša Košarac je tražio devet novih radnih mjesta. Građane će to koštati “oko 350.000KM”, ali on tvrdi da će se isplatiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad