Pećanin u Pressingu: Pogubna i tragična politika, to je etnička podjela BiH

Vijesti 05. feb 202020:49 > 21:01
N1

"Od prvog dana se vraćamo u ono što smo živjeli od rata do danas, muljanje, laganje, petljanje, spinovanje, prijetnje, ucjene", poručio je Senad Pećanin, advokat i novinar koji je bio gost večerašnjeg izdanja Pressinga.

Da li se BiH ukazao NATO i da li je Komšić odbranio taj put?

“On nije odbranio NATO put, on jeste imao pozitivnu ulogu u činjenici da je jedan od velikih bh. prijatelja Erdogan na skupu u Beogradu vršio pritisak na Komšića i Džaferovića da prihvate formiranje VM BiH bez upućivanja Programa Briselu. Komšić jeste bio dosljedan i odbio je pritiske. BiH nije u NATO-u ali NATO jeste u BiH. Taj put više zavisi od samog NATO-a, a ne od BiH”, kaže Pećanin u Pressingu. 

Dodaje da nije očekivao ovakve poteze od Komšića, ali od Radončića jeste, kada je riječ o dogovoru o formiranju vlasti u KS.

“Sjetite se šta su govorili Radončić i Izetbegović prije izbora. Razgovarao sam sa prijateljima, ja imam objašnjenje koje možda nije svima prihvatljivo jer se od Radončića to moglo očekivati i očekuje. Pokazao je to svojim angažmanima, da se od njega može sve očekivati i da je njegov interes lični interes. Od Komšića se to nije moglo očekivati”, istakao je i potom nastavio:

Njegova medijska industrija je sposobna da uništi ljude. U Sarajevu nemate u medijima činjenicu da je njegovoj medijskoj imperiji naređeno plaćanje poreza od više od 11 miliona KM koje je ekspresno ukinuto u drugostepenom postupku u kojem je odlučivala Jerka Miličević. Prema mojim informacijama, na opštinskom sudu se vodi spor u kojem je KT KS i poreska inspekcija pokrenuli postupak protiv Jerke Miličević zbog tog rješenja. Na svakom koraku imate interese koji se mjere milionima KM ili interese pokrivanja najunosnijih dijelova državnog aparata“.

Politička “ljubav” Radončića i Izetbegovića, da li će opstati?

Mislim da zavisi od Izetbegovića, od njega ovisi da li će prepustiti Radončiću stranku na izborima, to bi bio jedini spas za Radončića jer smatram da će njegova stranka i DF doživjeti kolaps. Pokazalo se da se radi o društvima jednog lica, koje bilo da zbog svoje gramzivosti su izgubili svoju relevantnost da mogu mijenjati stanje“, smatra Senad Pećanin i poručuje:

“Od prvog dana se vraćamo u ono što smo živjeli od rata do danas, muljanje, laganje, petljanje, spinovanje, prijetnje, ucjene”.

Kolika je uloga Dine Konakovića u cijeloj priči oko rušenja Vlade KS?

Dvije činjenice; prva je da je on zaista i praktično jedini koji se iskreno upustio u raščišćavanje kriminala prethodnika. To je takav slučaj, svi su obećavali i ljevica i desnica i centar, sve stranke, ali niko nije to uradio osim njega. Vi znate koliko je kao novinaru teško kada uđete u trag nekom kriminalu i to želite objaviti. On je to činio, sa svim tim Budnjama, dokazima koje je ponudio i to je ostalo bez epiloga zbog Tužilaštva kakvo imamo. Istovremeno, s njim postoji ozbiljan politički problem, a to je rekao bih u njegovom elementarnom nepoznavanju onoga što je fundus bavljenja politikom. To nepoznavanje je pokazao na pitanju BANU-a. Naime, on govori i čudi se u čemu je problem što Bošnjaci ne mogu imati akademiju nauka i umjetnosti. Prvo, nije tačno da je Bošnjaci nemaju, ono što on pokušava da uradi godinama čine Dodik i Čović. Ono što je njihov cilj, a što čini Konaković na ovaj način jeste uništavanje BANU-a u BiH. Pravo pitanje je zašto ustvari Bošnjaci ne mogu imati nacionalnu državu, kao Srbi i Hrvati? Mislim da je to pogubna i tragična politika bošnjačka, to je etnička podjela BiH“; smatra gost večerašnjeg Pressinga na N1.

Da li se ide ka tome, da li bošnjačka politika ide ka tome, da napravi svoju državu?

“Ja se bojim da ona politika koju personificira Bakir Izetbegović jeste politika koja vodi konačnoj podjeli BiH s tim što je bitan preduslov da on osobno ne bude optužen nego da to predstavi kao stvar geopolitike, historije. Bakir Izetbegović, a i Dino Konaković ovakvim postupcima rade objektivno i da im to nije cilj navode vodu na taj mlin, daljnje etničke separacije BiH. Ako vam nije interes zajednički Javni servis, Univerzitet, zašto će nam država? Onda bi to bio nonsens”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad