Uzburkane strasti na mjestu gdje su vršena hapšenja

Vijesti 07. maj 201518:51 > 22:02
N1

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da nema razloga za uznemirenost građana.

Plijen nakon akcije Ruben se sastoji od pušaka, noževa, sablji, pištolja, propagandnog materijala. Pronađena je i jedna zolja, malo eksploziva i sumnjive transakcije.

Specijalni tužilac ne dvojbi da je 11 od 30 uhapšenih pomagalo određene terorističke grupe, nabavljajući između ostalog nelegalno oružje.

“Svo to oružje je nelagalno, nisu imali dozvole”, izjavio je Draško Ilić, šef Odjeljenja za istrage i sigurnost specijalnog tužilaštva RS.

Nakon Zvornika, svi obavještajni podaci partnerskih službi se detaljno provjeravaju. Prevencija, ne represija, jasan je ministar Lukač.

Svi moraju da znaju da ćemo im puhati za vratom 24 sata, bez obzira kojoj nacionalnoj grupi pripadaju“, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Uhapšeni će sutra pred sudiju, a Tužilaštvo ne dvojbi šta je uporište za akciju.

Na terenu, gdje su vršena hapšenja, uzburkane su strasti. Bošnjaci se bune zbog hapšenja poštenih domaćina, Srbi zbog kačenja zastava koje nisu zvanične u zemlji, poput one u Blatni.

“Mi i mediji moramo raditi na smirivanju tenzija, posebno zbog ova dva velika skupa Sarajevo i Srebrenica, gdje se očekuje 100.000 ljudi”, kazao je Gojko Vasić, direktor policije RS.

Direktor policije nije odgovorio na pitanja da li će ubuduće zabraniti postrojavanja ravnogoraca koja su se nedavno desila u Višegradu.

Pogledajte prilog Snežane Mitrović.