Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića zatvoreno za javnost

Vijesti 06. feb 202018:27 > 19:02
N1

Još jedan slučaj koji izaziva veliku pažnju u javnosti i kontraverze jeste suđenje optuženima za teško ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića. Prvi put javnost je isključena u ranoj fazi postupka, što je, ocjenjuje novinarska zajednica, pogrešno i nedopustivo. Na statusnom ročištu kojem nisu mogli prisustvovati novinari, odlučeno je da suđenje u ovom slučaju počinje 24. februara.

Pod jakim mjerama obezbjeđenja, na zadnji ulaz Suda, u pratnji Interventne jedinice sudske policije, dovedeni su osumnjičeni Benedi Đukanović, Emilio Baldo i Rodoljub Gajić.

Prije ulaska u sudnicu pogled ka kamerama. A potom tajac. Novinari crne hronike izbačeni su iz sudnice, ostale tv ekipe čekale su ispred Okružnog suda. Bez javnosti je tako održano još jedno predpretresno ročište.

“U ovoj fazi zakon ne propisuje javnost i iz tog razloga nije dozvoljeno prisustvo javnosti. Glavni pretrese zakazan je za 24. februar u 9 časova i biće javan, te ćemo odlučivati o Vašim zahtjevima o prisustvu javnosti”, poručuje Milena Marković, sekretar Okružnog suda Banjaluka.

Sat vremena bilo je dovoljno za dogovor oko predstojećeg glavnog pretresa. Četiri svjedoka 24. februara izvešće Tužilaštvo. Advokati bez komentara.

Đukanoviću i Baldu na teret se stavja krivično djelo teško ubistvo, zbog kojeg prijeti i kazna dugotrajjnog zatvora. Drugačija kvalifikacija za Rodoljuba Gajića, u vrijeme ubistva radnika Sector Securytija , osumnjičenog da je otkrivao detalje kretanja svog poslodavca i prijatelja Slaviše Krunića.

“Niste dobili optužnicu, ne znate o čemu se radi? Niste objektivni. Teško ubistvo u pokušaju sa zanemarljivo opasnim djelom, u vezi sa članom 25. Tako je optužnica potvrđena. Može li teško ubistvo u pomaganju biti u vezi sa zanemarljivo opasnim djelom, to morate pitati nekoga drugoga”, kaže Marinko Brkić, advokat.

Slaviša Krunić ubijen je u sačekuši 22. aprila prošle godine. Napadači su ga sačekali pred ulazom na porodično imanje u mjestu Jablan kod banjalučkog naselja Trn, te sa dvije strane i više rafala pucali u njegov automobil.

Suđenje za ubistvo počinje, iako se i dalje ne znaju motivi, niti eventualni nalogodavci.

Slučaj Krunić od početka pobuđuje veliku pažnju javnosti, koja kritikuje odluku Okružnog suda u Banjaluci da ročište zatvori za medije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad